do ljeta bi trebalo biti gotovo

Split još nije uspio niti prikupiti dokumentaciju za reciklažno dvorište, a Podstrana svoje već gradi

I dok grad Split još ne može niti prikupiti svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju bar jednog reciklažnog dvorišta, u Podstrani su sa gradnjom svojeg već započeli.

Naravno, ona je pokazala još jednom s kojim se problemima suočava lokalna zajednica, jer nitko neće smeće pred svojim vratima. Iako je reciklažno dvorište u Podstrani smješteno u kavi na brdu Perun neki građani još uvijek smatraju da je ova lokacija blizu kuća.

Osim toga, ima i onih neodgovornih koji su odlučili svoje smeće već sada ostaviti na toj lokaciji, vjerojatno s mišlju “kada se dvorište izgradi netko će ga pokupiti”.

“Smeće smo primijetili, jutros sam bio na lokaciji. Riječ je o nekom neodgovornom pojedincu koji je izbacio najmanje dva kamiona komunalnog otpada, komunalci su danas bili na terenu i danas i sutra će sve biti očišćeno”, kaže nam načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović.

Za izgradnju reciklažnog dvorišta ishođena je građevinska dozvola, napravljen je izvedbeni projekt, odobreno je sufinanciranje od strane Ministarstva okoliša i energetike u iznosu od 4 milijuna i 200 tisuća kuna, ali i određena sredstva osigurana su putem Županije. Proveden je postupak javne nabave, odabran je izvođač i radovi su krenuli, kaže nam načelnik Bartulović, koji bi svojim splitskim kolegama mogao održati pokoje predavanje o radu.

“U planu je do ljeta sljedeće godine ishoditi uporabnu dozvolu i reciklažno dvorište staviti u funkciju. To je naš zakonska obaveza i ono će biti dovoljno za potrebe Podstrane. Uz ovo dvorište imamo i 12 zelenih otoka, a u suradnji s Čistoćom svako malo, od kvarta do kvarta, koristimo i mobilno reciklažno dvorište, što dosta dobro funkcionira”, kaže Bartulović i dodaje kako se i dalje uz pomoć Čistoće razvija sustav upravljanja otpadom na području ove općine.

“Dvorište nije blizu kuća, ono se nalazi u bivšoj zoni kamenoloma i nije nikakav problem. Obišao sam i druge općine i gradove kako bih vidio kako sve to izgleda. Na tom prostoru će biti ukupno 38 zatvorenih kontejnera. Na primjer sada imate pet akumulatora, doći ćete u reciklažno dvorište, predat ćete ih djelatniku, dobit ćete otpremnicu i to će funkcionirati. Isto će biti i sa staklom i sa papirom, pa se nadamo da će na ovaj način doći kraj divljim odlagalištima.”

Da je ovo dvorište nužno najbolje govori podatak da je iz Podstrane u posljednjih nekoliko godina odnesno između 7 i 8 tisuća kamiona krupnog otpada na Karepovac.

“Svi mi se moramo educirati i napraviti korak dalje da upravljamo otpad, da smanjimo njegovu količinu primarnom selekcijom i tako da nam ostane samo miješani komunalni otpad”, poručuje Bartulović.

Komentiraj