"suluda ideja"

Što se događa s dnevnom bolnicom u Zagvozdu? Makarani ogorčeni, ministar nastavlja po svom, a specijalisti će dolaziti – jednom tjedno

Dnevna bolnica u Zagvozdu namijenjena je za pacijente iz Vrgorca, Makarske i Imotskog.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je prošli tjedan da će dnevnu bolnicu ove godine dobiti Metković, ali i Makarska, Vrgorac, Imotski. Informacije i naslovi zbunili su Makarane i Vrgorčane, koji su se ponadali da će i oni dobiti novu zdravstvenu ustanovu. Međutim to nije točno. Situacija na njihovim područjima barem za sada neće se promijeniti.

“KBC Split dnevnu bolnicu u Zagvozdu privodi kraju i počet će raditi u idućih 10 dana”, rekao je ministar zdravstva. Jasno je kako će se i Makarska i Vrgorac i Imotski koncentrirati na ovu dnevnu bolnicu.

Kako je još početkom prošle godine rekao sam ministar, oko 80.000 bolesnika iz Makarske, Vrgorca, Imotskog, Trilja, Zadvarja, Šestanovca i dijela omiške zagore više neće morati ići na pretrage u KBC Split.

“Samo u jednoj godini na putnim troškovima koji se plaćaju pacijentima ušteda će biti 15 milijuna kuna, a to će utjecati i na kvalitetu, brzinu i dostupnost liječenja”, rekao je Kujundžić, ali i na upit hoće li ponovno biti otvorena rodilišta u Makarskoj i Imotskom, odgovorio kako tim mjestima ne trebaju rodilišta, jer su u postojećem stanju veći rizik nego korist.

O potrebi izgradnje dnevne bolnice u Makarskoj razgovaralo se i na sjednici gradskog vijeća, gdje se upozorilo na alarmantno stanje, s obzirom na veliki broj stanovnika koji gravitira makarskom Domu zdravlja, osobito u turističkoj sezoni, kada broj turista umnogome nadmašuje domicilno stanovništvo.

Predsjednica Odbora za zdravstvo, gradska vijećnica Hloverka Novak Srzić je mišljenja da su najave ministra Kujundžića populističke.

“Nećemo odustati od traženja da imamo samostalni Dom zdravlja. Ovih dana, a zbog godišnjih odmora, ne radi laboratorij u Domu zdravlja, a niti rendgen. Dr. Petric, ravnatelj županijskog Doma zdravlja nije osigurao zamjenu, i mi smo uskraćeni za elementarnu zdravstvenu skrb”, ogorčeno će Hloverka Novak Srzić.

Gradska vijećnica i član Odbora za zdravstvo Jagoda Martić kaže da je shvatila da je riječ o Dnevnoj bolnici u Zagvozdu, a što je suluda ideja.

“Od Dnevne bolnice u Zagvozdu Makarska ne dobiva ništa, ni laboratorij ni rendgen. Makarska je po svemu zaslužila i bilo bi bolje da Dnevna bolnica bude u našem gradu. Imamo potrebnu infrastrukturu i prostor, jedino bi trebali dolaziti specijalisti”, naglašava Jagoda Martić.

A tehnički pregled nad kompleksom Dnevne bolnice u Zagvozdu je završen i prošao je bez ikakvih primjedbi pa se sada s pravom očekuje i pravi termin otvaranja ovog važnog zdravstvenog kompleksa.

Dodajmo i kako će zbog nedostatka kadra, ispostavu KBC-a u Zagvozdu opsluživati specijalisti iz Splita jedan dan u tjednu.

Komentiraj