Trattoria Mlin

Što se to kuha na istoku Splita? Otkrivena tajna uspjeha kultnog restorana u Žrnovnici

Tko bi rekao da je svega nekoliko kilometara sjeveroistočno od Splita moguće pronaći autohtonu gastronomsku ponudu pripremljenu na tradicionalan način i to po sasvim razumljivim cijenama?

Bilo da je riječ o pršutu, pašticadi, soparniku, domaćem kruhu, mesu ispod peke ili roštilju. Dakle, svemu onome za čim nam sve češće rastu zazubice u vrijeme kad je uslijed opće industrijalizacije postalo sve teže naletjeti na dobar “bokun spize”.

U Trattoriji Mlin, restoranu koji se smjestio u samom centru Žrnovnicu tik uz istoimenu rijeku pronaći ćete i široku ponudu pizza pripremljenih po posebnoj recepturi uz više nego ugodnu primjesu neizostavne mediteranske kuhinje.

Međutim, mnogi gosti su kao prednost ovog restorana naveli upravo njegovu lokaciju. Naime, bašta Trattorije Mlin de facto “pliva” u rijeci Žrnovnici dok se jezgra restorana nalazi u intimnom i rustikalno uređenom prostoru nekoliko metara pored bašte. Idealno mjesto za poslovne večere, domjenke ili obiteljska druženja.

GALERIJA: Trattoria Mlin u Žrnovnici

Inače, Trattoria Mlin osamdesetih godina prošlog stoljeća u splitskim je krugovima bila sinonim za fine i bogato poslužene tradicionalne marende i večere. Široj javnosti je malo poznata činjenica da su u Mlina redoviti gosti bili igrači Hajduka iz one zlatne generacije ili da su pak primjerice Boris Dvornik i Miljenko Smoje nakon marende u Mlina čak znali i zapjevati, a česta gošća tamo je bila i Zorica Kondža.

Slična je situacija i danas, četiri godine nakon što je Trattoria Mlin nakon opsežnog preuređenja ponovno otvorila svoja vrata pa na temeljima stečenog ugleda nastavila okupljati sve one goste željne intimne i neposredne atmosfere i pomalo zaboravljenih jela spremljenih na neki drugačiji, topliji način.

“Naša tajna krije se u čuvanju tradicije naših djedova i baka, ali i u ljubavi s kakvom pristupamo poslu. U Mlinu smo još davno stavili naglasak na autohtone dalmatinske specijalitete. Više desetljeća gradimo priču na istoj bazi i mislim da je to ključno – s gostom razvijati odnos povjerenja, jednog prijateljstva, dati sve najbolje od sebe i pritom ne izigravati genija i previše ne eksperimentirati s raznim ponudama i cijenama, jer u konačnici zašto mijenjati nešto što dobro ide. Danas ljudi u doba interneta i globalizacije naprosto imaju previše izbora i zanimljivo je da se uvijek vraćaju onom iskonskom i jednostavnom što ih veže za obitelj, grad, običaje…”, govorio nam Claudio Markovina, voditelj Trattorije Mlin, dodavši kako pizza kao današnji sinonim brze prehrane u njegovom restoranu nema takvu već dijametralno suprotnu ulogu.

“Mi smo na jedan način na ovom području bili pioniri kad je pizza u pitanju. Pizza nas je, zapravo, najviše i proslavila jer se radilo o vremenima kad je ona predstavljala nešto novo i neistraženo u dalmatinskom kulinarstvu prije više od 30 godina. Danas pizzi pristupamo prema receptu kojeg je jedan talijanski stručnjak davno dao mojem ocu kad je otvorio Mlin. Od vatre, krušne peći pa sve do začina”, kaže Markovina.

U Trattoriji Mlin ovog ljeta bila je lutrija pronaći slobodno mjesto, a prema svemu sudeći tako će se nastaviti i u jesen kad će se fokus prebaciti u unutrašnji dio restorana. Ipak, ekipa u Mlinu ništa ne prepušta slučaju pa se tako već pripremaju za jesensko uređenje bašte s dekicama i grijalicama dok bi tijekom Advente goste trebala zabavljati muzika uživo sa specijaliziranom Božićnom ponudom.

Sve to jamac je rasta ovog restorana do kojeg se stiže brzo i jednostavno, cijene su više nego prihvatljive, a gurmanska potreba itekako zadovoljena.

Komentiraj