nema nastave

Sutra se štrajka u svim osnovnim i srednjim školama, a nakon toga cirkularno

Sutra ne šaljite djecu u školu jer započinje štrajk profesora i nastavnika u osnovnim i srednjim školama, nakon što je propalo mirenje s Vladom koja je odbacila njihove zahtjeve za 6 postotnim povećanjem plaća u školstvu.

Zato sutra neće biti nastave, a odluku kako će zbrinuti djecu koja ipak dođu na nastavu donose ravnatelji.

Većina učitelja i ravnatelja već je informirana o ovim odlukama i sve pravne regulative u smislu organizacije štrajka su ispoštovane, poručuju iz županijskog ureda Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Štrajk će biti organiziran sukladno načinu rada određenih škola, u jutarnjoj smjeni trajat će od 8 do 14 sati, a u popodnevnoj od 14 do 20 sati. U školama će biti prisutno sindikalno povjerenstvo i štrajkački odbor, a ostali nastavnici će nakon kraćeg sastanka aktiva biti slobodni. Isto će biti i u popodnevnoj smjeni, a škole koje imaju dvije smjene imati će organiziran štrajk samo u prvoj smjeni.

Ako bude profesora i nastavnika u školi koji ne žele sudjelovati u štrajku, ravnatelj će biti dužan organizirati nastavu u tim uvjetima.

Sindikalisti poručuju roditeljima da ih razumiju, ali i da je na njima hoće li svoju djecu sutra poslati u školu. Dodaju da je i ovo jedna odgojna mjera kojom se može djecu naučiti da se uz pomoć građanskog neposluha mogu boriti za svoja prava.

Ako se i održi neki dio nastave pretpostavka je da se djeca koja ne budu na nastavi neće sankcionirati.

Štrajk se zatim od petka nastavlja cirkularno, svaki dan u određenim županijama, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

To znači da će određene županije u određenim danima štrajkati, a termin se neće znati unaprijed, pa će se na taj način izazvati veća gužva, neće se opteretiti nastavnici, a štrajk će se moći održavati u kontinuitetu. Hoće li u petak biti nastave u Splitsko-dalmatinskoj županiji znat će se sutra.

“Danas je već najavljen štrajk ravnateljima za sutra, a trajat će do ispunjenja naših zahtjeva, jer je Vlada tijekom današnjih pregovora pokazala jedno neozbiljno lice i dala pljusku svim zaposlenicima u srednjim i osnovnim školama i ovo je kap koja je prelila čašu”, kaže Ana Hinić, voditeljica Sindikata hrvatskih učitelja Područnog ureda u Splitu.

I u osnovnim školama sutra će se sakupiti učitelji i donijeti odluku o tome žele li štrajkati ili ne, a sindikat se nada velikom odazivu i nesindikalnih članova, ali podršci svih građana RH.

“Mi smo javna služba i ne štrajkamo samo radih naših plaća i našeg dostojanstva već i za sve ljude u RH. Kao najveći sindikat upozoravamo da je dostojanstvo zaposlenika u odgojno obrazovnim ustanovama toliko srozano da teško da može biti gore.”

Djeca u cjelodnevnom boravku, ali i oni u nižim razredima, ako dođu u školu bit će prepušteni odlukama ravnatelja.

“Na roditeljima je odluka što će sutra napraviti, ali ih molimo za razumijevanje. Sigurna sam da će ravnatelji napraviti sve što je u njihovoj moći da će djeca koja ipak dođu u školu biti zbrinuta, ali se nastava neće odvijati. Naglasila bi kako se ovdje razdvajaju roditelji i učitelji, ali podsjećam da su i učitelji roditelji i njihova djeca idu u škole i imaju iste probleme kao i drugi roditelji u našoj županiji.”

Kakav je odaziv znat će se tek sutra sredinom dana nakon održanih skupova zaposlenika.

Podsjetimo, nakon drugog kruga mirenja, Vlada nije udovoljila njihovim zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja od 6,11 posto.

Komentiraj