Komentar Joška Markića

“Sve što zdravstveni sustav čini nedovoljno usmjerenim na dobrobit pacijenata treba brzo mijenjati”: Županijski SDP se oglasio po pitanju prijevoza djece s otoka

Pitanje prijevoza djece s otoka povlači se već dugo, svoj komentar na taj problem jasno je iznio SDP-ov Joško Markić, a mi ga prenosimo u cijelosti:

“Na sutrašnjoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, glasovat će se o prijedlogu Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Podnositelj Zakona je Arsen Bauk.

Tim izmjenama i dopunama omogućit će se besplatni brodski prijevoz djeci s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku koja zbog tjelesnih, senzoričkih, komunikacijskih, govorno-jezičnih ili intelektualnih teškoća trebaju dodatnu podršku za učenje i razvoj u zdravstvenim ili odgojno-obrazovnim ustanovama na kopnu kako bi ostvarili najbolji mogući razvojni ishod i socijalnu uključenost, njihovim pratiteljima i vozilima kojim se koriste. Pravo na besplatni prijevoz omogućilo bi se i osobama s težim invaliditetom s prebivalištem na otoku te njihovim pratiteljima kao i darivateljima krvi s prebivalištem na otoku, a koji su krv darovali najmanje 36 puta (muškarci), odnosno 25 puta (žene).

Odbor za zdravstvo SDP-a Splitsko-dalmatinske županije daje snažnu potporu ovom Zakonu te se pridružuje današnjem apelu Udruge Brački pupoljci. Nadamo se da će dobre vijesti s matičnog saborskog odbora biti poticaj i svim ostalim saborskim zastupnicima da podrže ove izmjene i dopune Zakona.

Brački pupoljci uputili apel: "Ničiji ego ne smije biti ispred interesa onih najpotrebitijih"

Na ovaj način će se pomoći djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka i njihovim roditeljima te im se barem dijelom poboljšati i olakšati dostupnost zdravstvenih usluga. Međutim, možda i važnije, poslat će im se poruka da je cijelom društvo stalo do njih i njihove dobrobiti te da nisu sami.

Istu poruku ćemo poslati i osobama s težim invaliditetom, a ljudima koji darujući svoju krv nekome daruju život iskazati našu zahvalnost.

Unaprjeđenje zdravstvene zaštite je proces koji mora biti stalan i dinamičan. Pri tome je posebice važno brzo i učinkovito mijenjati sve ono što ga čini nepravednim i nedovoljno usmjerenim na dobrobit pacijenata!”

Komentiraj