nisu se razumjeli

Svečano potpisivanje sporazuma sa ginekolozima koncesionarima neslavno propalo

Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji se trebao primijeniti od 1. siječnja 2019. godine, djelatnici Doma zdravlja mogu otići u koncesionare, ali minimalno 15 posto zaposlenika Doma zdravlja mora ostati u sustavu. Međutim, sa ginekolozima je postignut dogovor da svi zainteresirani odu u koncesionare, ali da će oni tamo gdje je potrebno, naizmjenice i uz financijsku nadoknadu, dva dana tjedno raditi u udaljenim ordinacijama.

Osam ginekologa – koncesionara danas je trebalo potpisati sporazum sa Domom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, županom te pristati da sukladno njemu naizmjenično rade u Vrgorcu i na otoku Visu.

Međutim, iako je župan Blaženko Boban danas okupio novinare i svečano najavio ovaj, kako ga je nazvao veliki dan, svi okupljeni ginekolozi nisu dijelili njegovo oduševljenje. Naime, oni su mislili da je danas tek jedan u nizu sastanaka, jer su konačnu verziju sporazuma dobili tek danas pred samo potpisivanje. Kako s nekim dijelovima sporazuma nisu bili suglasni, zatražili su da se prije samog obvezivanja i potpisivanja, savjetuju sa svojim odvjetnikom.

Sve to dogodilo se nakon što je župan dao izjavu novinarima u kojoj je s oduševljenjem predstavio novi sporazum.

“Uz ovih osam ginekologa imamo još i tri u sklopu Doma zdravlja i oni će se izmjenjivati i dva dana u tjednu raditi na Visu i u Vrgorcu, a naravno da ćemo u budućnosti i dalje surađivati na isti način. O ovome smo se dogovorili kada je raspisan natječaj za koncesionare i potpisivanjem ovog sporazuma taj dogovor je ispoštovan”,  rekao je župan Blaženko Boban i dodao kako ovaj ugovor znači kvalitetniju uslugu u ruralnim djelovnim županije. Na ovakav način bi se pokušao riješiti nedostatak i drugih liječnika, kako bi se vlastitim snagama riješio problem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“Hvala županu i suradnicima što su na vrlo kvalitetan način riješili skrb žena je su bez stalne ginekološke skrbi. Još uvijek veliki broj žena u našoj županiji nije upisan u timove jer ginekologa nedostaje. Inače, liječnika nedostaje u svim dijelovima županije, a najbolji način da ih se zadrži je ako se mladim ljudima osiguraju specijalizacije kako bi oni odmah mogli započeti s radom, bilo u Zagori ili u gradu Splitu ili na otocima. Na taj način bi potakli ostanak kvalitetnih mladih kadrova u Hrvatskoj. Sve vatrogasne mjere koje se kasnije donose ne daju prave rezultate. Nismo jednostavno došli do dogovora, ali mislim da je prevladao razum. U interesu naših pacijentica moramo i dalje surađivati kako KBC, tako i Dom zdravlja, ali i koncesionari ugovorenih ordinacija”, kaže ginekolog Ivica Dadić, koncesionar u Domu zdravlja Sinj.

Dr. Dadić je danas potpisao ponuđeni Sporazum, dok će ostalih sedam liječnika i liječnica potpisati u najskorije vrijeme. Prije potpisivanja Ugovora o zakupu poslovnog prostora (ordinacije) s Domom zdravlja, ginekolozi se obvezuju sklopiti pojedinačne Ugovore o poslovno tehničkoj suradnji s Somom zdravlja, kojima će se pobliže regulirati međusobna prava i obveze oko provođenja ovog Sporazuma.

Ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa kaže kako su u sklopu Doma zdravlja ostala tek tri ginekologa, a jedan je došao nakon pokretanja priče odlaska u privatne ordinacije. U Splitsko-dalmatinskoj županiji potrebno je 34 ginekologa, a za sada ih ugovorena 32 tima, a dva tima u Kaštelima i Vrgorcu ostala su nepopunjena.

Na pitanje bi li Dom zdravlja mogao ostati bez liječnika jer se očekuje da će u skladu sa zakonskom odlukom u privatnu praksu otići oko 40 ordinacija Doma zdravlja i to u svim djelatnostima poput obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i dentalne medicine.

“Ako Dom zdravlja pošalje nekog na specijalizaciju, on u Domu zdravlja mora odraditi onaj termin koji je proveo na specijalizaciji, te će se s njima popunjavati kadar. Ujedno imate i kolege koje ne žele otići iz Doma zdravlja, trenutnih troje ginekologa koji su sada tu, ne namjeravaju otići. Takva je i situacija i kod drugih struka”, kaže Rađa.

Koncesionar ili ne za pacijente nema nikakve razlike, jer će i u jednoj i drugoj ordinaciji uslugu koju ugovara HZZO dobiti potpuno besplatno. Razlika je tek na nivou države, ali to nije ni pitanje Doma zdravlja ni županije, kaže Rađa. Naime privatnici su paušalna zanimanja i plaćaju paušalne doprinose. Tako zaposlenik Doma zdravlja na oko 20 tisuća kuna bruto plaća 6,5 tisuća kuna doprinosa, dok oni su samostalnim zanimanjima plaćaju oko 3,5 tisuća kuna.

Komentiraj