dalmacija pod varenom stihijom

Teške posljedice: U Splitsko-dalmatinskoj županiji za vikend u požarima izgorjela 352 hektara

Vatrogasci su se proteklog vikenda borili s nekoliko požara na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje su do sinoć izgorjela ukupno 352 hektara razne šume, niskog raslinja, makije i trave, a u ponedjeljak ujutro gori na još dva nova mjesta – u Srinjinama i na Hvaru.
Od županijskih vatrogasaca u ponedjeljak se doznaje da ih je tijekom zadnja dva dana više od 50 gasilo požar u Brelima, gdje je izgorjelo 12 hektara niskog raslinja, smreke i trave. Ugašen je u nedjelju nešto poslije 14 sati. Oko 30 hektara smreke, hrasta i trave izgorjelo je u požaru koji je izbio u subotu nakon 23 sata, a ugasilo ga je 15 vatrogasaca iz Klisa, Solina i Dugopolja.
Uz to, gorjelo je i u Dicmu, Krušvaru, Rudi, Radošiću, na Drveniku Malom te Solinu, gdje je ukupna opožarena površina 15 hektara hrastove šume, trave, niskog raslinja, makije, a s vatrom su se borila lokalna dobrovoljna vatrogasna društva.
Trenutno su aktivna još četiri požara na području najveće dalmatinske županije. Od sinoć gori na lokaciji Račnik u Srinjinama, potom na Katunima brdu u vjetroparku, gdje je do sada izgorjelo 25 hektara smreke, makije i trave. Iako su vatrogasci uspjeli lokalizirati požar u Korušci na području općine Klis, i dalje su na terenu na kojem je opožareno 20 hektara smriča i niskog raslinja. Najviše je izgorjelo u požaru u Prpuši nedaleko Šestanovca, i to 250 hektara borove šume, smreke te niskog raslinja.
Na terenu su sve raspoložive županijske vatrogasne snage, kojima zbog jake bure ne mogu pomoći kolege iz zraka.

Komentiraj