na prostoru cetinke

Trilj uskoro kreće u gradnju novog centra grada

Grad Trilj bi uskoro mogao dobiti novi gradski centar i to na prostoru bivše tvornice Cetinka koju je lokalna zajednica otkupila i uskoro će ga pretvoriti u stambeno, poslovnu zonu.

Tako je ovaj grad u Dalmatinskoj zagori postao jedan od rijetkih koji je svojim promišljanjem omogućio građanima da ostanu na ovom prostoru. S ovim ambicioznim projektom promijenit će se cjelokupna vizura grada Trilja, ali će se i otvoriti nova radna mjesta.

Na zapuštenom prostoru od 36.000 četvornih metara bivše tvornice plastičnih masa Cetinka, giganta u bivšoj Jugoslaviji u kojem je radilo 1300 ljudi, sagradit će se novi gradski trg, parkiralište, dječji vrtić i jaslice, sportska dvorana, sjedište gradske uprave i svih institucija, ali i POS-ovi stanovi. U izradu natječaja za idejno rješenje ovog projekta uključen je DAS-u, a natječaj bi trebao biti raspisan u roku od dva mjeseca.

“U narednom vremenu imat ćemo objavljen javni natječaj po uzoru na Split i druge gradove koji su tražili najbolje arhitektonsko i urbanističko rješenje kako bi se smislio novi centar. Mi želimo stvoriti perspektivu, a ne samo ljepšu vizuru, nego želimo da se u našem gradu događa život. Trilj ćemo otvoriti prema Sinjskom polju, razvijanju novih stambenih zona, turističkih potencijala”, najavljuje gradonačelnik Ivan Šipić i ističe kako im je glavni cilj zadržavanje mladih obitelji.

Golemi prostoru bivše tvornice Cetinka, potpuno komunalno opremljenom, s druge strane ceste kod crkve u Trilju, kupili su za 3,6 milijuna kuna, prenamijenili zemljište i kandidirali se za prva europska sredstva. Dobili su bespovratnih osam milijuna kuna za vrtić i jaslice, jer su za taj projekt imali građevinsku dozvolu, a gradnja treba početi uskoro.

Od “rugla grada” do rješenja velikog problema

“Upravo na tom beživotnom prostoru koji je bilo ruglo grada mi počinjemo rješavati veliki demografski problem. Krajnji cilj je stvoriti nekoliko višemilijunskih projekta koji će u ovoj novoj EU omotnici 2020-2021 biti spremni za financiranje. Upravo ćemo ovih dana potpisati još neke ugovore u sklopu aglomeracije Trilj za naših pet naselja. Riječ je o kapitalnom projektu rješavanje kanalizacijskog sustava u pet naselja: Košute, Vedrine, Trilj, Grab i Jabuka. Projekt je vrijedan gotovo 100 milijuna kuna nakon čega bi svi stanovnici s područja Grada trebali biti priključeni na vodovod i kanalizaciju. To je cijeli jedan prstenasti odnos gdje mi želimo najprije ‘dati dite materi’ da nam struka da u narednim mjesecima da jednu 3D vizuru kako bi i na koji način izgledao Trilj u novom ruhu.”

Ovo je tek jedan od niza projekata kojima Trilj nastoji omogućiti kako ostanak svojih građana, tako i povratak mladih obitelji u Dalmatinsku zagoru.

Tako su od ove godine i uveli poticaj obiteljima koje žele graditi ili obnavljati kuću na području Trilja.

“Uvidom u podatke Županijskog ureda za građenje vidjeli smo da je u prošloj godini za područje Grada Trilja izdano samo osam građevinskih dozvola. To je poprilično alarmantan podatak pa smo željeli mlade ljude potaknuti da grade i ostanu u Trilju. Za građevinsku dozvolu svakoj obitelji ćemo pokriti do 25.000 kuna troškova. To će olakšati svima koji žele graditi novi dom ili nadograditi postojeći, uvjet će biti građevinska dozvola”, kaže Šipić.

Što se tiče ostalih triljskih projekata, najvažniji su im oni usmjereni na otvaranje novih radnih mjesta.

Imaju uspješnu Gospodarsku zonu Čaporice u kojoj radi 300 ljudi.

“Grad Trilj ulaže u Poslovno-uslužni centar Trilj za koji smo iz EU dobili 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt je u provedbi, grade se tri hale na 4000 kvadrata, to će biti najmoderniji centar usmjeren prije svega prema agro-poduzetnicima. Imat će poduzetnički inkubator s 30 poslovnih prostora, kao moderni, suvremeno opremljen laboratorij. Uz taj objekt paralelno su otvorena još dva gradilišta, trenutačno imamo između 80 i 90 milijuna kuna ulaganja u zoni, a već je uloženo oko pola milijarde kuna privatnih investicija”, kaže triljski gradonačelnik.

Komentiraj