dobar poticaj

“Tu je tvoj dom”: 33 obitelji dobile od županije nepovratna sredstva za rješenje svog stambenog pitanja

U prvoj fazi projekta koji provodi Splitsko-dalmatinska županija pod nazivom “Tu je tvoj dom” prijavilo se 200 obitelji, od čega je njih 33 s ukupno 80 djece dobilo nepovratna sredstva u iznosu od 40 do 120 tisuća kuna.

Novac će koristiti za adaptaciju postojećih objekata, kupnju zemljišta, projektnu dokumentaciju, gradnju novih kuća te kupnju kuća ili stanova u 230 naselja u zaleđu ili na otocima, gdje se bilježe negativni demografski trendovi.

Josip Jelović iz Gale kod Sinja mladi je kuhar koji zajedno sa suprugom sezonski radi na Hvaru, ima dvoje djece i kaže da se ne vidi nigdje drugdje nego u Zagori.

“Dobio sam 110 tisuća kuna za izgradnju obiteljske kuće koju sam prije dvije godine počeo graditi, a ova sredstva će biti od velike pomoći. U Gali sam se rodio, tu sam odrastao, čovjek se za to veže, imamo sve potrebne uvjete za normalan život, i školu i vrtić i nema potrebe za negdje otići. Posebno ako imaš normalan posao i ako se sagradi dom to je lijepo mjesto za život.”

Oko 85 tisuća kuna dobila je obitelj Pleša koja će svoj dom graditi u Naklicama, koji su zemljište dobili u “dotu”.

“Odlučili smo istražiti što nam odgovara i vidjeli smo da se ruralna područja financiraju i rekli smo – zašto ne. Samo je bilo potrebno riješiti papirologiju koje je bilo malo više, ali pametni smo, mladi smo, kratko smo prikupljali dokumentaciju, a cijeli natječaj je jako jednostavan. Sredstva koja smo dobili neće nam biti dovoljna, ali su jedna super injekcija za početak da napravimo ploču, a onda ćemo dignuti kredit i ići dalje”, kaže mama Marina.

Župan Blaženko Boban nije skrivao zadovoljstvo prvim potpisanim ugovorima.

“Ovaj projekt je od velikog značaja, ali smo i sami vidjeli niz prepreka u njegovoj realizaciji, od transparentnosti, do straha od lošeg odaziva zbog neriješenih imovinsko –pravnih poslova, pa do nesređenih zemljišnih knjiga. Zato nas je iznenadilo skoro 200 prijava u prvom mahu. Današnja 33 korisnika s 80 djece, ukupno 146 osoba koji od danas mogu krenuti u rješavanje svog stambenog problema. U prvom trenutku smo vodili računa da to budu obitelji s više djece, koji nemaju nikakvih uvjeta, a od 33 obitelji njih 22 idu na gradnju kuće. Pet obitelji kreće s dogradnjom, a 6 je rekonstrukcija starih kuća u Dalmatinskoj zagori”, kaže Boban koji se nada kako će ovaj projekt prihvatiti i Vlada kako bi se mogao provoditi na području cijele Hrvatske.

Projekt se u Splitsko- dalmatinskoj županiji provodi u 32 grada i općine uključujući sva okolna naselja, a za njegovu provedbu osigurano je 4 milijuna kuna. Na natječaj se mogu prijaviti supružnici ili samohrani roditelji do 45 godina, obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje nigdje u Hrvatskoj i obitelji koje žele izgraditi svoj dom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u mjestima određenog indeksa razvijenosti. Nažalost, na natječaj su se prijavila samo jedna obitelj s otoka, ali nije predala kompletnu dokumentaciju, pa nisu ušli u odabir.

“Nije zadovoljila uvjete, ali to ne znači da se moraju ponovno prijaviti, već samo dopuniti ono što nisu zadovoljili u uvjetima i naravno da će ući u opticaj”, kaže župan.

Natječaj je još uvijek otvoren i to do početka studenog, nakon toga će se zatvoriti saldo za ovu godinu, a novi natječaji kreću već od siječnja iduće godine.

“Natječaj će trajati sve dok ja budem župan, a koliko će to biti Bog zna. Što se tiče ovog prvog natječaja bilo je ljudi koji su ispunjavali uvjete, ali su u prvom ugovoru ostali vani. Mi smo morali voditi računa o cjelovitosti Dalmatinske zagore od Vrlike do Vrgorca, pa smo po svim općinama podijelili dva do tri poticaja. Ipak za mjesec- dva doći će do potpisivanja novih ugovara i tako kontinuirano, jer nam je cilj u ovom mandatu doći preko 200 obitelji, što bi ukupno bilo oko 1500 ljudi”.

Uvjetan problem pojavio se na prostorima gdje lokalne zajednice grade POS-ove stanove, a jedan od primjera je Vrlika. Naime, u rebalansu proračuna je ugrađen dio gdje će se svim onima koji prođu na natječaj za POS stanove, a njih je u Vrlici 7, osigurati dio njihove participacije za otkup stanova u visini od 30 i 40 tisuća kuna na iznos od 50-60 tisuća kuna.

“Apeliram i na druge lokalne zajednice u Dalmatinskoj zagori koje kreću s POS-ovim stanovima da ćemo i njima pomoći u participaciji, a sredstva za tu namjenu su već osigurana”, kaže Boban i dodaje kako sada slijedi i intenzivan razgovor s čelnicima lokalnih zajednica da i oni sudjeluju u ovim mjerama, poput općine Cista Provo koja je donijela zaključak da će na rješenje županije korisniku odobriti dodatnih 25 posto financijskih sredstava.

Za desetak dana potpisat će se i 92 ugovora s mladim poduzetnicima za pokretanje obrta i otvaranje OPG-ova, a ove obitelji ne isključuju ni takvi natječaji.

Komentiraj