za izgradnju ili adaptaciju kuće

Tu je tvoj dom: Dodijeljena nepovratna sredstva obiteljima iz ruralnih područja županije

Splitsko- dalmatinski župan Blaženko Boban potpisao je danas ugovore sa još 39 korisnika programa demografskih mjera poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća na području SDŽ.

Splitsko-dalmatinska županija prva je županija u Republici Hrvatskoj koja na ovaj način pomaže mladim obiteljima iz ruralnih područja izgraditi vlastiti dom i ostati svoj na svome, a ovog puta ukupna vrijednost ugovora iznosi 3.950.00,00 kn.

Nakon što su u srpnju potpisana prva 33 ugovora, program je izazvao veliko zanimanje mladih.

U prvoj fazi projekta prijavilo se 200 obitelji, od čega je njih 33 s ukupno 80 djece dobilo nepovratna sredstva u iznosu od 40 do 120 tisuća kuna.

GALERIJA Tu je tvoj dom

Novac će koristiti za adaptaciju postojećih objekata, kupnju zemljišta, projektnu dokumentaciju, gradnju novih kuća te kupnju kuća ili stanova u 230 naselja u zaleđu ili na otocima, gdje se bilježe negativni demografski trendovi.

“Ovo je zaista jedinstven projekt na području RH. On na neki način daje važnost mladim ljudima u ruralnim područjima Dalmatinske zagore. Od nove godine ćemo, temeljem preuzimanja Državne uprave, formirati odjel koji će se baviti demografijom. Kroz taj odjel ćemo sublimirati sve projekte koji se odnose na demografsku obnovu, a kruna njih će biti projekt Tu je tvoj dom. Ove godine je potpisano ukupno 76 ugovora, a u samom startu panirano je 60 godišnje. Ipak ukazala se mogućnost za dodatna financijska sredstva, a ukupno je na ovaj projekt došla 381 prijava, od čega njih 100 ispunjavaju sve uvjete”, kaže župan Boban.

U ovoj godini tako je ostalo 22 ugovora koja nisu uspjela ući u projekt zbog nedostatka sredstava, iako su ispunili uvjete, a za njih će mjesta biti u sliedećoj godini, jer ovaj projekt ide dalje.

“Vodili smo se kriterijem tko ima više djece i naravno da je prva kategorija područje s kojeg obitelji dolaze. Od nove godine već i ovih 22 ulaze u potpisivanje ugovora, a raspisat ćemo i novi natječaj.”

Svi oni kojima nedostaje neki dokument, a na natječaj su se prijavili, za ulazak u odabir potrebno je samo da taj dokument dostave, upozorava župan i ne idu u novu proceduru vađenja ponovno natječajne dokumentacije.

“Natječaj će biti i u 2020. i 2021. godini i sigurni smo kako ćemo brojku od 200 predviđenih obitelji sigurno prebaciti, koliko točno ovisi o financijskim sredstvima.”

U ovom drugom dijelu potpisivanja natječaja poticaje je dobila jedna obitelj sa petoro djece, dvije obitelji sa četvoro, kao i dvije obitelji sa djecom sa posebnim potrebama.

Mario Juričić iz Prološca pored Imotskog novac će iskoristiti za adaptaciju obiteljske kuće.

“Imam troje djece, dvoje školaraca i želim ostati tu, nisam nikad pomišljao napustiti Proložac, a ovo je također jedna mjera koja nas je zadržala.”

Ana Blajić iz Turjaka također je jedan od potpisnika ugovora, a novac koji je dobila iskoristit će za izgradnju obiteljske kuće u Lučanima.

“Dobila sam 100 tisuća kuna, imam dvoje djece, a ovo nije jedini razlog zašto ću ostati u svom rodnom mjestu. Živjeti na selu je posebno, to znači bavljenje poljoprivredom, uživat, biti sretan, prenijeti sve svoje običaje svojim nasljednicima, dovoljno razloga za prvih 100 godina”, kaže Ana Blajić.

Komentiraj