sastanak ministara

U Podstrani kod Splita sastali se ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative

U Podstrani kod Splita u ponedjeljak su se sastali ministri vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative kojom do kraja godine predsjeda Hrvatska.

Ministrima vanjskih poslova će se na plenarnom zasjedanju uvodno obratiti hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejćinović Burić te glavni tajnik Srednjoeuropske inicijative Giovanni Caracciolo di Vietri.

Ministrica Pejčinović Burić se prije početka skupa bilateralno sastala s talijanskim ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Enzom Moaverom Milanesiem.

Hrvatska je članica SEI-ja od 1992., prvi put je presjedala inicijativom 1998., a sada presjeda od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine. U inicijativi, čije je sjedište tajništva u Trstu, je Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

SEI ima za cilj dati potporu državama članicama na eurointegracijskom putu, poticati njihovo usklađivanje s EU standardima, te implementirati male i srednje velike projekte. Suradnja se odvija kroz međuvladinu, međuparlamentarnu i gospodarsku dimenziju.

Komentiraj