važni projekti

U Podstrani se događaju velike stvari, uskoro bi to mogao postati mali raj pored Splita

Za dvije godine Podstrana bi trebala biti mali raj na rubu grada Splita.

Uskoro se kreće u uređenje dvaju prostora koje su do sada bile u vlasništvu države, a trebala bi se završiti i skoro cjelokupna kanalizacijska mreža. Ujedno bi trebala biti dovršena i šetnica od rijeke Žrnovnice pa sve do hotela Lav u sklopu koje će se nalaziti zelene zone, ali i biciklistička staza kojim će se kada bude u cijelosti završena moći voziti sve do Omiša.

Na području općine Podstrana su dvije velike nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske. Ministar državne imovine Goran Marić je nedavno potpisao darovnicu, kojom se zapuštena parcela veličine 1429 četvornih metara tik uz more u Donjoj Podstrani, na kojoj su derutni objekti bivšeg Vinkovačkog odmarališta, objekt površine 100 kvadrata na dvije etaže uz kojih je nekoliko montažnih baraka daje na raspolaganje Općini koja za ovaj prostor ima velike planove.

Druga nekretnina je bivši kamp u Mutograsu površine četiri i po tisuće kvadrata, a prostorno planskom dokumentacijom je predviđena kao sportsko-rekreativna zona. Prošle godine u proljeće pokrenut je zahtjev da nam se to dodjeli u trajno vlasništvo.

“Najmlađa smo općina u Hrvatskoj, osnovana 1993. godine, s najboljim prirastom, imamo 12.000 stanovnika. Urbanistički se nismo razvijali kao jedna općina ili grad, nego je danak to razvoja bila divlja izgradnja, uglavnom stambena i apartmanska, a ono što nam nedostaje to su upravo društveni sadržaji. Nama treba prostora i za vrtiće i za jaslice i za ambulantu i poštu i banku, sve ono što bi jedno urbanizirano mjesto trebalo imati. Tih nekoliko derutnih objekata želimo urediti u prostor prvenstveno za kulturna i društvena zbivanja. Riječ je o investiciji od oko dva milijuna kuna“, rekao je načelnik Mladen Bartulović i dodaje kako će se na ovom prostoru napraviti kulturno – turistički centar.

Projekt je već napravljen, a moguće je da se u ovom prostoru napraviti zdravstvena ambulanta. Projekt je već apliciran za sredstva iz urbane aglomeracije Split, a objekt bi trebao biti u funkciji za godinu, dvije.

Bartulović je najavio i skorašnje potpisivanje još jednog ugovora, o darovanju bivšeg kampa u Mutograsu, koji paniraju pretvoriti ga u rekreacijsko-sportski centar i kupalište sa svim potrebnim sadržajima. Na tom se području u zadnjih šest godina uložilo oko milijun kuna.

“Kada finaliziramo potpisivanje dokumenata o darivanju i tog državnog zemljišta, postoji mogućnost višemilijunskog ulaganja od nekih 5-6 milijuna kuna, ako budemo gradili suvremeni sportsko-rekreacijski centar, možda čak na dvije etaže po 500 kvadrata. Kolika će cijena biti, ovisit će o projektu, no bitno je da nam država prepusti upravljanje pa ćemo to područje osmisliti i staviti u funkciju“, poručio je Bartulović.

Uskoro bi se trebala otvoriti i preuređena šetnjica koja je već pripremljena za tehnički pregled, a projekt vrijedan 19 milijuna kuna, do sezone bi trebao biti pušten na korištenje. Tako će Podstrana ovo ljeto imati dodatnih 350 metara lijepo i funkcionalno uređene plaže, s rampama za osobe s invaliditetom, zelenim površinama i svim potrebnim sadržajima.

“Tehnički pregled se očekuje u ožujku, a nakon toga ispravljanje nedostataka, ako ih bude, te će kompletna plaža biti u funkciji, a svečano otvaranje planiramo u lipnju za dan općine Podstrana“, kaže Bartulović i dodaje da će sve ono što je devastirano od strane neodgovornih pojedinaca tijekom ove zime biti sanirano.

Djelatnici grada vodit će računa o ovom prostoru tijekom cijelog ljeta u dvije smjene, ali i zimi kako se ovakve stvari ne bi ponavljale.

Dodajmo i kako je općini Podstrana odobreno je ukupno 19,3 milijuna kuna iz fondova Europske unije, od čega će najviše novca, oko 8,5 milijuna kuna, ići na projekt morsko-riječne šetnice i biciklističke staze “Podstrana walk & bike”. Ukupna vrijednost projekta je 10 milijuna kuna, a provedba je planirana ove godine.

Izgradit će se gotovo dva kilometra biciklističke staze od ušća Žrnovnice do sportske lučice Strožanac te uz lijevu obalu Žrnovnice.

Ujedno se kreće i na uređenje lučice, kroz projekt prekogranične suradnje, kroz koji je općina dobila oko 4,5 milijuna kuna za kanalizacijski sustav od lučice Strožanac do hotela Lav.

Drugi projekt je namijenjen za nabavku novog separator za prikupljanje otpadnih voda vrijedan oko 800 tisuća kuna, koji bi se trebao graditi u tijeku ove i početkom iduće godine.

“Nama je u planu dobiti bijelu i plavu zastavu, dakle da imamo čisto more. Ono što se sada ekološki događa u Podstrani je kontinuirani, dugogodišnji rad, sada se uređuje dio od rijeke Žrnovnice do hotela Lav. Dio od Žrnovnice do lučice je završen, a u skoro vrijeme raspisat će se natječaj za uređenje prostora od lučice do hotela Lav, na isti način sa zelenim površinama i prostorom za djecu, ukupno će biti preko šest tisuća kvadrata zelenila od rijeke Žrnovnice do Lava, a vrijednost ovog projekta skupa s kanalizacijskim sustavom je oko 35 milijuna kuna“, kaže Bartulović i najavljuje kako bi radovi trebali započeti do kraja godine i biti završeni do ljeta 2020 godina.

Ujedno je preko Agencije Eko Kaštelanski zaljev riješeno uređenje crpne stanice na prostoru hotela Lav, koji je u potpunosti financirala općina Podstrana.

Vrijednost ovog projekta je oko 7,5 milijuna kuna i očekuje se da će ona uskoro biti u funkciji.

Uskoro će se kroz projekt aglomeracije urediti i crpna stanica Bilaja u koju će se ulijevati sve otpadne vode s prostora Podstrane, plus projekt vodovoda i kanalizacije u Gornjoj Podstrani za koji se priprema dokumentacija, a vrijednost projekata je oko 60 milijuna kuna. Projekti bi trebali biti završena za dvije godine, a tada će ova općina, kao jedna od rijetkih u hrvatskoj imati kompletno riješen kanalizacijski sustav.

Komentiraj