VLAST KOJA RADI PRAVE STVARI

U rapidno propadajućoj državi iz ovoga grada ljudi ne bježe, razlozi su i više nego dobri

Broj rođene djece od 2009. godine je u padu, a najmanje rođenih u tom desetogodišnjem razdoblju bilo je 2017. godine kada je rođeno 36.556 beba. Lani je, pak, rođeno 36.945 djece. No, budući da broj umrlih cijelo to vrijeme premašuje broj rođenih, prirodni prirast je negativan.

Prošle godine umrlo je 15.761 osoba više nego što se rodilo, a stopa prirodnog prirasta bila je -3,9. Lani je pozitivan prirodni prirast bio u 58 hrvatskih gradova i općina, a negativan u 492 grada i općina te Gradu Zagrebu, dok je pet gradova i općina imalo nulti prirodni prirast.

Samo 12 gradova s pozitivnim prirodnim prirastom

U dvanaest gradova lani je bilo više rođenih nego umrlih, a najveći pozitivan prirast imali su Solin, Metković, Kaštela i Dugo Selo, piše portal Gradonačelnik.hr. U Solinu je lani rođeno 278 beba, a prirodni prirast je bio 79, koliko je bilo više rođenih u odnosu na umrle. U Kaštelima je bilo 404 rođenih beba, a umrle su 354 osobe. U Metkoviću je broj rođenih u odnosu na broj umrlih bio veći za 47, a u Dugom Selu 37. Među dvanaest gradova s pozitivnim prirodnim prirastom u 2018. godini još su bili Poreč (27 više rođenibh nego umrlih), Čakovec (20), Sinj (15), Novigrad Istarski (5), Orahovica i Vodnjan (4), Vrgorac (3) i Biograd na Moru (2). Svi ostali gradovi imali su negativan prirast.

Svi gradovi s pozitivnim prirastom svrstavaju se u kategoriju srednjih i malih, a zajedničko im je da poduzimaju niz mjera kojima žele zadržati stanovništvo i doseliti novo. Primjerice, povećavaju naknade za novorođene bebe, grade vrtiće, uvode poticaje za rješavanje stambenog pitanja…

Solin trećinu proračuna daje za predškolski odgoj

Solin je već godinama rekorder po prirodnom prirastu, a razlog tomu sigurno leži u nizu mjera za djecu i mlade. Tamo grade dva nova dječja vrtića, a za rad postojećeg, koji je u većinskom vlasništvu Grada, ove godine bit će izdvojeno 28,5 milijuna kuna. Također, za sufinanciranje rada pet privatnih vrtića i jednog obrta za čuvanje djece osigurano je 2,4 milijuna kuna. Ukupno je za  financiranje predškolskog odgoja u ovoj godini planirano 30,9 milijuna kuna, što je gotovo trećina izvornog proračuna Grada.

Prema riječima solinskog gradonačelnika Dalibora Ninčevića, značajna novčana sredstva Grad izdvaja i za financiranje osobnih pomoćnika u nastavi osnovnih škola, cjelodnevni i produženi boravak učenika u osnovnim školama, za nabavku udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih i srednjih škola. Grad je za prošlu školsku i akademsku godinu dodijelio i 21 stipendiju darovitim učenicima i 132 studenta u iznosu od 849.200 kuna, a ove školske akademske godine planirano je 950.000 kuna.

U Solinu grade i stanove iz poticane stanogradnje

“Grad Solin daje novčanu pomoć za opremu novorođenog  djeteta i to za prvo dijete 1.500 kuna, za drugo dijete 2.000 kuna, za treće dijete 3.000 kuna, za četvrto dijete 4.000 kuna, a za peto kao i za svako slijedeće dijete iznos od 5.000 kuna. Za ovu demografsku mjeru u 2019. godini planirano je 600.000 kuna. Za prijevoz učenika s posebnim potrebama koji pohađaju škole i ustanove na području Grada Splita planirano je u ovoj godini izdvojiti 120.000 kuna. Grad Solin uveo je mjeru “financijska pomoć obiteljima sa četvero i više djece”, koju je u 2018. godini koristilo 95 obitelji, a za istu se ove godine planira izdvojiti 700.000 kuna. Pored ove mjere uvedena je mjera “novčana potpora za vrijeme korištenja porodiljnog dopusta od 1-3 godine života djeteta”, koju je u 2018. godini koristilo 128 obitelji, a za istu je Grad Solin u 2019. godini planirao izdvojiti 700.000 kuna. Mjesečni iznos financijske pomoći  i za jednu i za drugu mjeru iznosi 700 kuna. Krajem sljedeće godine realizirati će gradnju 17 stanova iz programa poticane stanogradnje, a riječ je o stanovima na području Mjesnog odbora “Sveti Kajo”. Grad priprema i drugu lokaciju za gradnju”, kazao je gradonačelnik Solina za portal Gradonačelnik.hr.

Komentiraj