Udruga Anđeli u Dugopolju želi napraviti Centar za rehabilitaciju. Država ih oko zemljišta navlači već deset godina

Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju Anđeli već deset godina aktivno radi na projektu otvaranja Rehabilitacijsko-zdravstvenog centra u Dugopolju koji bi prvenstveno bio namijenjen za osobe iznad 21 godine, a koje ostanu bez skrbnika.

Centar bi bio regionalni, a u sklopu njega nalazili bi se bazeni, rehabilitacija s konjima, centar za obuku pasa i brojne druge zdravstvene usluge nužne osobama s invaliditetom.

Ujedno bi tu bila i stambena zajednica za osobe s intelektualnim teškoćama, autizmom, cerebralnom paralizom i sličnim teškoćama.

Dodajmo kako se životom u stambenoj zajednici osobama s intelektualnim teškoćama pruža mogućnost da žive u lokalnoj zajednici kao ravnopravni članovi društva gdje mogu potpuno sudjelovati u svim kulturnim, zdravstvenim, radnim, sportskim i vjerskim sadržajima. Glavni cilj djelovanja je rad na osamostaljivanju i samozbrinjavanju korisnika, a jedan od važnih ciljeva je i deinstitucionalizacija i sprečavanje institucionalizacije.

Zemljište veličine 90 tisuća metara kvadratnih već je nađeno i nalazi se u Dugopolju, ali kako kod nas uvijek mora postojati ali, ono je u vlasništvu ministarstva državne imovine.

Naime, iako je udruga Anđeli od predstavnika lokalne zajednice i nekadašnjeg načelnika općine Dugopolje Zlatka Ževrnje dobila zeleno svijetlo za ovaj projekt, ali i od same Županije, stvari se nisu makle s mrtve točke. Za sve je kriva sporost administracije, ali i najveći hrvatski problem, neriješena situacija oko zemljišta.

Od Hrvatskih šuma do Gorana Marića

Zemljište koje je idealno za ovu namjenu je izvlašteno od vlasnika iza drugog svjetskog rata i otišlo je pod državnu imovinu. Prvo je cijelu problematiku rješavao DUUDI, pa je sve prešlo na AUDIO, od niti jedne ustanove udruga Anđeli nije dobila nikakav odgovor na svoje zahtjeve da im se navedeno zemljište da u koncesiju.

Na kraju je sve palo pod Ministarstvo državne imovine na čelu s ministrom Goranom Marićem, a tada stvar postaje još kompliciranija.

“To isto zemljište neko vrijeme se vodilo kao vlasništvo Hrvatskih šuma i s njima smo kontaktirali i oni su bili i više nego spremni da nam ga ustupe, ali na kraju se ispostavilo da zemljište nije u njihovom vlasništvu. Iz ministarstva državne uprave su nas izvijestili kako nam zemljište ne mogu dati u koncesiju, niti na upravljanje bez raspisivanja javnog natječaja, koji nikada do sada za niti jedno zemljište nije ni raspisan. Pokušali smo to riješiti i sa Županijom pa je županijska skupština naš projekt proglasila projektom od posebnog interesa i na tome je sve stalo. Izgleda da kada se pravno pozivate na norme dođete do zida, a sada je potrebno da župan sjedne s nekim gore i nađe modus da se to riješi”, kaže nam pravnica udruge Anđeli Hajdi Katinac.

Novaca za ovaj projekt ima, udruga Anđeli je svojim radom i projektima opravdala već odavno svoje postojanje, te imaju podršku i od Svjetske banke.

“Novac za izgradnju Centra pribavit ćemo iz europskih fondova, a svoj interes za financiranjem pokazali su i predstavnici Svjetske banke koji su podržali naš rad. Problem nam je jedino što moramo što prije riješiti zemljište kako bi započeli s izradom projekta i ušli u prvo sljedeće financijsko razdoblje europskih fondova. Ne možemo čekati, jer je ovaj centar važan i za naše štićenike, a već godinama upozoravamo na potrebu kvalitetnog regionalnog rehabilitacijskog centra za sve osobe s invaliditetom”, kaže predsjednica udruge Anđeli, Dijana Aničić.

“Čekamo zahtjev Udruge”

Zanimljivo je kako Ministarstvo državne imovine nije imalo problema s raspisivanjem javnog natječaja za kupnju Češke vile na Visu koja se vrlo brzo prodala južnoafričkom poduzetniku, ali se za objekt za rehabilitaciju invalidnih osoba, koji bi radio bez profita, nitko nije pretrgao.

Udruga Anđeli već godinama se skrbi za veliki broj djece s najtežim invaliditetom, a svoj uspjeh može zahvaliti požrtvovnosti volontera i zaposlenika, koji u neuvjetnim prostorima daju maksimum kako bi toj djeci podigli kvalitetu života.

Ono što je zapravo potrebno napraviti je da župan Blaženko Boban od ministra Marića zatraži da zemljište pokloni Županiji, da bi nakon toga oni to isti zemljište dali u koncesiju udruzi Anđeli.

“Spremni smo to napraviti, jedino što čekamo je zahtjev Udruge. Jako nam znači osnivanje ovakvog regionalnog Centra i napravit ćemo sve što je u našoj moći da ministarstvo županiji ustupi zemljište koje bi mi u koncesiju dali udruzi Anđeli”, kaže nam župan Boban koji je na ovu temu održao niz sastanaka s udrugom Anđeli i upoznat je s tematikom.

Usvojen Zoričićev prijedlog

Kako bi udruzi Anđeli pomogli s rješavanjem ovog problema splitski vijećnici usvojili su jednoglasno prijedlog vijećnika Ante Zoričića o ustrojstvu radnog tijela sastavljenog od svih predstavnika političkih opcija u Gradskom vijeću Grada Splita radi pripreme odluka kojima će se potaknuti rješavanje problema osnivanja stambenih zajednica za osobe s intelektualnim teškoćama, autizmom, cerebralnom paralizom, i sličnim teškoćama, iznad 21 godine, a koji ostanu bez skrbnika.

Ovo radno tijelo dužnost će obnašati bez naknade.

“Stručne osobe uključene u ovu problematiku složne su da je najveći strah koji proživljavaju njihovi roditelji tko će se brinuti o djeci nakon smrti roditelja odnosno skrbnika. Nažalost, taj strah je opravdan jer tada brigu o njegovoj djeci preuzimaju psihijatrijske ustanove diljem hrvatske. Zašto je to tako? Zato što Hrvatska još nije uredila to pitanje i ne slijedi pozitivne primjere razvijenih europskih država koji putem stambenih zajednica omogućavaju štićenicima dostojanstven život. Brojne udruge pokušavaju vlastitim snagama pokrenuti ove procese, ali nažalost, bez aktivne podrške aktualne vlasti koja ima daleko veće mogućnosti od njih u tome ne uspijevaju u onoj mjeri koja bi dala konkretne rezultate. Ovo je zadaća koja treba uključiti Grad Split, Splitsko-dalmatinsku županiju, te samu državu. Sve uz pomoć stručnih osoba, roditelja, volontera te altruista koji su na različite načine spremni poduprijeti ovako velik projekt. Netko to treba objedinjavati i koordinirati pa u tu svrhu osnivanje ovakvog radnog tijela ima svoju potrebu i opravdanost”, poručio je Zoričić.

Komentiraj