nakon sastanka

Uskoro veća suradnja među dalmatinskim bolnicama, ali ni ona neće rasteretiti splitski KBC

U splitskoj bolnici danas je održan sastanak na kojem su sudjelovali ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, ravnateljica Opće bolnice Šibensko-kninske županije Sanja Jakelić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, i ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina, kao i ravnatelj bolnice u Kninu.

Svrha sastanka bila je prikazati rad svojih ustanova, ali i dogovaranje o mogućnostima suradnje i zajedničkog napretka.

Ovo je prvi ovakav sastanak koji je održan na inicijativu ravnatelja splitskog KBC-a Julija Meštrovića.

“Imamo zajednički rad, iste građane i pacijente koji se liječe u nekoj od naših ustanova i da bi radili bolje moramo surađivati i moramo se dogovarati i organizirati. Već u prva dva sata razgovora došli smo do nekih zaključaka koji će pomoći našim pacijentima, a to je kako lakše brži i bolje komunicirati i kako zajednički organizirati naše službe kako bi se međusobno lakše dogovarali o prijemu, transportu i liječenju pacijenata”, rekao je Meštrović, ali i dodao da je jedna od tema bila i razmjena liječnika između ovih pet bolnica.

“To se već ponekad i događa kada nekome u jednoj od ovih ustanova zatreba i stručnjak kojeg druga ustanova ima, a upravo je to bio jedan od povoda ovog sastanka”, kaže ravnatelj splitskog KBC-a. Ipak, ni ova suradnja neće olakšati pritisak na splitsku bolnicu u koju većina pacijenata iz ovih bolnica dolazi. Naime, rijetko se događa da pacijenti pomoć zatraže u nekim od preostalih bolnica u južnoj Dalmaciji.

“Mi smo najveći od ovih ustanova i jedina državna bolnica među njima. Naravno da imamo najveću odgovornost. Većina pacijenata iz drugih ustanova ide u Split, ali onda želimo da taj prijem bolesnika bude organiziran na najbolji mogući način. Liste čekanja su kraće nego su bile, a sve je u pitanju opreme i osoblja. Ono što mi organizacijski možemo to i radimo pa se centralni upis sada može napraviti i ujutro i popodne.”

Postoji mogućnost i da neki od pacijenata koji duže čekaju na neku od pretraga u splitskom KBC-u istu naprave u jednoj od ovi četiri bolnice.

“Mi se moramo organizirati i povezivati na sve načine, a ovdje govorimo o horizontalnoj integraciji, tako da se bolnice povezuju i surađuju. Već sada možete određene pretrage raditi i u drugim bolnicama, ali bi bilo bolje da stručnjaci i Splita izravno komuniciraju i surađuju s kolegama iz drugih bolnica, jer možda se u tom trenutku može nešto napraviti u Zadru, a ne Šibeniku.”

Činjenica je ipak da mali broj pacijenata za pretrage odabire neke druge bolnice, a najmanje pacijenata u obzir uzima mostarsku bolnicu. Oni pak splitskoj bolnici često šalju svoje hitne slučajeve.

“Mi već 28 godina surađujemo sa splitskom bolnicom, a zajednički imamo Centar spavanja i onkologiju. Mi imamo otvorena vrata splitske bolnice, a oni u nama prijatelja i partnera. U zadnje vrijeme nam dolazi veći broj pacijenata iz Splita, posebno otkada je kod nas došao doktor Paladino, a tu je i dolina Neretve, gdje i formalno prihvaćamo hitne pacijente iz tog područja. Imamo izvrsnu neurokirurgiju, kardiologiju i kardiokirurgiju, a i potpunu dijagnostiku”, kaže ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, ali i priznaje kako njihova bolnica formalno prima samo hitne pacijente, ali ne i one kojima su potrebne pretrage.

Jednaka situacija je i s dubrovačkom bolnicom u kojoj sada nedostaje čak 40 liječnika. Zato nije čudno što i većina pacijenata sa samog juga Dalmacije po liječničku pomoć dolazi u Split.

“Ovo je nastavak naše suradnje, a većina pacijenata koji se ne mogu zbrinuti u našoj bolnici odlaze u Split. Određeni broj zaposlenih KBC-a trenutno je angažiran u ispomoći u svakodnevnom radu i dežurstvima naše bolnice, ali i naši studenti moći će se izmjenjivati u splitskom KBC-u. Naši pacijenti ne koriste usluge mostarske bolnice, već splitske i zagrebačke.

Mostar je planiran samo za hitne pacijente, a ne odabiru ni Šibenik niti Zadar kao alternativne lokacije”, priznaje ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić, ali i dodaje kako nema pacijenata koji dolaze iz splitske bolnice u Dubrovnik, već je riječ o malom broju pacijenta iz Splitsko- dalmatinske županije.

Komentiraj