nešto se događa

Već deset godina se priča o novoj školi u Podstrani, sada su se stvari ipak počele micati s mrtve točke

Već deset godina se priča o izgradnji nove osnovne škole u Podstrani, a nakon što je općina ishodovala lokacijsku dozvolu, ovaj projekt se napokon počeo micati s mrtve točke.

Za novu školu, a koja će se graditi iza zgrade Općine u ovogodišnjem je proračunu osigurano milijun kuna namijenjenih idejnom projektu i otkupu zemljišta za pristupnu cestu.

Koliko je ovo važna informacija za općinu koja se nalazi na samom izlazu iz grada Splita najbolje govori podatak da se upravo Podstrana može pohvaliti da je općina s najvećim prirodnim prirastom u Republici Hrvatskoj.

Samo u 2017. godini je u Podstrani je preminulo 58 stanovnika, a rodilo ih se dvostruko više, točno 116 beba. Mjesto broji skoro 12 tisuća stanovnika, a u prvi razred osnovne škole i ove je godine upisano preko stotinu djece. Zanimljiv je i podatak kako je prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Podstrani živjelo tek 9100 stanovnika.

Postojeća osnovna škola u Podstrani radi u dvije smjene, što je ipak pomak, jer je do prije 5-6 godina, kada su je nadogradili, radila čak u tri smjene.

Načelnik općine Podstrana Mladen Bartulović ozbiljno je shvatio zadaću općine da riješi sve poslove i papire do građevinske dozvole.

Općina u proračunu za 2019. godinu ima osigurana sredstva za otkup zemljišta na cijeloj trasi. Moramo napomenuti da je uz projekt škole i školske dvorane Općina pokrenula i proceduru za prometnicu s Hrvatskim cestama, s kojima će se izgraditi desetak novih raskrižja na Jadranskoj magistrali. Jedno od njih bit će na novoj, suvremenoj prometnici s četiri traka i nogostupom, koja će ići od magistrale do nove škole, za što je već osigurana suglasnost Hrvatskih cesta.

Komentiraj