vremenska prognoza

Vikend prognoza Dunje Mazzocco Drvar: “Nakon hladnih dana, stiže deset toplijih!”

Dalmacija pod snijegom. Zapravo, dio Dalmacije, Zagora i vrhovi najviših srednjedalmatinskih otoka. Prvo snježno jutro bilo je zaista nevjerojatno lijepo uz skoro četvrt metra snijega.

Poznati sinjski biljeg, skupltura alkara na konju na dnu Alkarskog trkališta, bio je pokriven s nekoliko centimetara, na meteorološkoj postaji službeno se mjerilo 13, 3 centimetra više od Zavižana.

Slike snijega stigle su i s Brača, s Vidove Gore gdje, jasno, Državni hidrometeorološki zavod nema službena mjerenja. A mogao bi ih imati, s obzirom da unazad nekoliko godina snijeg češće pada na Braču nego u Zagrebu, piše Dunja Mazzocco Drvar za Vijesti.hr.

Šalu na stranu, snijeg u Dalmaciji i nije baš rijetka pojava, u Zagori imamo u prosjeku 4 dana sa snijegom na tlu svake godine. Jučer je bio upravo četvrti takav što znači da smo prosjek već izjednačili. Idućih dana neki dijelovi Zagore će ga i premašiti s obzirom na to da se noćas nije sve otopilo.

Vikend na kopnu

Danas tijekom dana najvjerojatnije hoće, a ako ga ipak nešto ostane u noći na subotu stvorit će se od tog utabanog snijega ledena kora. Ta će noć, naime, biti vrlo hladna, temperatura će se u većini nizinskih područja spustiti do oko -5, a u gorskoj Hrvatskoj najvjerojatnije i na oko -10 °C.

Nakon većinom vedrog prvog dijela noći u subotu prijepodne očekuje se jače naoblačenje s kojim u Podravini i Baranji može pasti malo snijega. Tijekom dana će se zadržati oblačno, većinom suho, a počet će se osjećati i da stiže ozbiljnija promjena cirkulacije nad našim dijelom Europe. Oni osjetljivi na zimske južine mogli bi osjetiti umor i pospanost.

U nedjelju ujutro već manje hladno, iako još uvijek većinom ispod nule, a danju nekoliko stupnjeva toplije nego u subotu. Stiže i novo prolazno naoblačenje s kojim će u cijelom kopnenom području biti prolaznih oborina na granici kiše i snijega. Uz temperature zraka osjetno iznad nule sav postojeći snijeg će se otopiti, a ovaj novi južni neće stvarati snježni pokrivač.

Vikend na moru

I na moru dinamično uz dva naoblačenja od kojih će ovo subotnje biti slabo, kratkotrajno i bez oborina, a nedjeljno malo trajnije, s kišom koja bi ponegdje mogla biti i malo izraženija uz grmljavinu. Ali ne i obilna. Na moru također i manje hladno, ali ne i znatno toplije od klimatološkog prosjeka.

U subotu će ujutro još mjestimice biti mraza, no dnevna temperatura bit će već viša nego u petak. Osjet pak znatno ugodnijega vremena jer će bura oslabjeti, a u nedjelju okrenuti na jugo.

Komentiraj