smeće radi probleme

Vrgorački gradonačelnik: “Nelogično je da otpad moramo slati na 120 kilometara udaljene deponije, ako ih imamo na 20 i 40 kilometara”

Gradonačelnik Vrgorca u četvrtak će se sastao s ministrom zaštite okoliša kako bi se pokušao riješiti problem odvoza smeća iz njihovog grada.

Odlukom državnog inspektorata vrgoračko odlagalište otpada se zatvara, a vrgoračko smeće trebalo se odvoziti na 120 km udaljeno sinjsko odlagalište otpada. Sinjani to ne dopuštaju i tako već tri dana Vrgorčani ne znaju što će sa smećem. Jučer je Pranić pun kamion smeća doveo je pred Županijsku skupštinu, a obećao je kako je spreman s kamionima doći i na Markov trg.

Sve prijeti napuljskom scenariju, a jednaku sudbinu dijele Bračani i Hvarani.

“Za sada još nema napuljskog scenarija i nadam se da će netko ovo riješiti prije nego nastane. U četvrtak imamo sastanak u nadležnom ministarstvu i nadam se rješenju jer smo dovedeni u pat poziciju. Iako odluku poštujemo, ne možemo deponirati otpad na odlagalištu koji nam je naložio Inspektorat”, kaže Pranić i još jednom ponavlja kako Vrgorac ima dva jasna scenarija, “ili da im se omogući nastavak rada odlagališta sljedeće dvije godine, za što kapaciteta imaju ili da im se zbog ekonomske isplativosti preusmjeri na drugo, bliže odlagalište, bilo to u Imotskom ili Pločama”. Odgovorio je i na prozivke župana da je za odluku ministarstva znao već deset mjeseci, ali i da je najavio sanaciju odlagališta koje nije niti započeo.

“Oni uopće ne poznaju činjenice na terenu. Čim je odluka javno objavljena u prošloj godini mi smo javno reagirali, postoje pisani tragovi i razgovori u ministarstvu i mi smo upozoravali da bi do ovoga scenarija moglo doći. Što se tiče 2017. godine, da, bili smo u Fondu, potpisali smo odluku za saniranje našeg odlagališta sa projektnom dokumentacijom. Dostavili smo nadležnom ministarstvu da se očituje na elaborat zaštite okoliša, to smo dobili u studenom prošle godine, a nakon toga smo zatražili geodetske suglasnosti ministarstva državne imovine. Uredno smo predali lokacijsku dozvolu u travnju ove godine”, kaže Pranić, ali i upozorava kako Supetrani na Braču imaju sličan problem.

“To je generalno problem ove županije, zatvorilo se pet odlagališta i otpad se preusmjerio na odlagališta koja bi ih trebala primiti. U Supetru se za sada ništa ne događa, otpad se ne odvozi tamo gdje bi trebao, imaju manje medijske pompe nego mi. Građani su u Vrgorcu izašli na ulice, tri puta smo kamion odvozili u Sinj, ne želeći stvarati fame ili kako kažu političke cirkuse. Cirkuse stvara županija i to već dugo godina, jer Lećevica je trebala proraditi prije deset godina. Hoće li i ona riješiti ovaj problem ne znamo, ali generalno se ne može slijepo gledati granice županije”, upozorava Pranić i dodaje kako je Centar u Dubrovačko- neretvanskoj županiji bliži Vrgorcu nego Lećevica, a to je pokazatelj da se nije donijela prava strategija odlaganja otpada.

“Građane ne zanima u kojem će Centru za gospodarenje otpada ili u kojoj pretovarnoj stanici otpad završiti, njima su važne one krajnje cijene i da one budu što manje i da odvoz otpada bude što ekonomičniji. Nelogično je da otpad moramo slati na 120 kilometara udaljene deponije, ako ih imamo na 20 i 40 kilometara.”

Pranić kaže kako se radi na izgradnji reciklažnog dvorišta u Vrgorcu, a problem je do sada predstavljala činjenica da njegovi prethodnici nisu mijenjali prostorno- planske uvjete da bi se taj projekt i omogućio.

“Plan smo sustavno mijenjali u posljednjih godinu dana i radili smo Studiju utjecaja na okoliš, jedan dugoročan proces kroz koji smo omogućili nekoliko lokacija za izgradnju reciklažnog dvorišta, sortirnice i to ne samo za komunalni, već i za građevinski otpad. Činjenica je da se na granicama s općinom Podgora nalazi veliki broj deponija nelegalnog građevinskog otpada. Kao saborski zastupnik više puta sam na to ukazao i pozvao inspektore da vide što se radi u parku prirode Biokovo i gdje završi sav otpad sa svih gradilišta na Makarskoj rivijeri.”

Vrgorac bi prostorni plan trebao usvojiti već sljedeći mjesec, odmah se nakon toga ide u projektiranje i izgradnju reciklažnog dvorišta, a do tada je nabavljeno mobilno reciklažno dvorište, kaže nam Pranić.

Komentiraj