nikad manja otkupna cijena

Vrgoračkih jagoda već ima po tržnicama, no pitanje je hoće li ih biti i u trgovačkim lancima

Proizvođačima je ponuđena nikad manja otkupna cijene za prve plodove jagoda, a oni poručuju: ne pristajemo na ucjene, pišu Vijesti.hr.

Počela je sezona, a crvene, sjajne vrgoračke jagode već su beru. I dok ih se na tržnicama može naći, s velikim trgovačkim lancima – stotinjak uzgajivača jagoda ne može se dogovoriti…

“Znači od danas po nadalje će je biti svaki dan na zelenim tržnicama, ali u trgovačkim lancima ne. Jer ovo je ucjena jer ovakva kvaliteta i koliko nas košta proizvodnja, mogu reći uvreda. Mene je ovo uvrijedilo”, rekao je Mate Vujčić, uzgajivač jagoda iz Vrgorca.

Za prve plodove ponuđeno im je 15 kuna po kilogramu, a to je, kažu, nikad manja cijena. Istodobno, teško dolaze i do radne snage za berbu jagoda.

“Kad vam da netko 15 kuna za kilu, tu ste odmah odbili tri kune za radnike, za repromaterijale i sve druge stvari to vam dođe nula”, požalio se Vujčić.

Uskoro će sve vrgoračke jagode imati markicu po kojoj će se znati odakle stižu. Sada o tome kupci mogu tek nagađati.

Nadaju se dogovoru

Za tjedan dana berba će biti u punom jeku pa se proizvođači ipak nadaju dogovoru s velikim trgovačkim lancima.

“Mi se ne protivimo uvozu, nismo protiv uvoza, ali smo za to da imamo iste približino iste uvjete”, kaže Slobodan Dropulić, predsjednik udruge Vrgoračka jagoda.

I ove godine proizvest će se između 500 i 600 tona vrgoračkih jagoda, ali pitanje je hoće li sve biti ubrane ako se ne budu imale kamo plasirati.

Komentiraj