ogromne kazne

Zabrana tiramola nije samo glupa nego je i pljuvanje u lice dalmatinskoj tradiciji

Kameni zidovi, tiramoli na kojima se suši rublje, drvene škure tek su dio dalmatinske tradicije, pa je zato odluka Šolte, Rijeke, Kolana na Pagu, Mljeta, Kaštela, redom mediteranski gradovi i općine koji su u svojim novim Odlukama o komunalnom redu (donesenima kako bi se uskladili sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu iz prošle godine) unijeli odredbe o zabrani tiramola.

Korištenje popularnog načina sušenja robe na otvorenom tako će vam, npr. na Šolti, olakšati novčanik za 2000 kuna.

Nešto slično predlagalo se 2008. godine u Splitu, pa su se građani ipak izborili da splitski Get ne ostane bez karakterističnih sušila za rublje, poznatih “tiramola”.

Tiramola je zaštitni znak Dalmacije i iako su lokalne zajednice koje su donijeli ovakve komunalne odluke željele utjecati na one građane koji u dijelovima zgrade koji su okrenuti prema površini javne namjene vješaju ili izlažu rublje, zaboravili su da njihovi gradovi imaju stara središta i tiramole koje su iz ove odluke mogli izuzeti, jer osim što su tiramole tradicija, one su oduvijek bile i prava turistička atrakcija u svim uskim kamenim ulicama dalmatinskih gradova.

GALERIJA: Tiramole u centru grada kao tradicija i znak života u staroj jezgri

Turisti često slušaju priče kako su Dalmatinke veliku pažnju pridavale tome kako će razgrnuti rublje da ih susjede ne bi ogovarale. Uvečer bi rublje kupile s tiramola da ih ne bi urekle vištice, a u posljednjih nekoliko godina i stranci su prihvatili tu tradiciju.

Ukidanjem ovakvih tradicija ukida se ono po čemu je Dalmacija bila i ostala prepoznatljiva, nešto što se stoljećima održalo, posebno na otocima.

Odluke o komunalnom redu često su preslika odluka europskih gradova, a njihovi izrađivači često ih prepisuju bez ikakvog razmišljanja da Hrvatska ima svoju tradiciju i dušu, te da se naš mentalitet uvelike razlikuje od jedne Švedske i Norveške.

Zaboravlja se i kako dalmatinski gradovi imaju i stare dijelove grada koji nemaju luksuz dvorišta i unutarnjih balkona, već su tiramole bile jedina rješenja.

Ujedno i zaboravljaju da su u Dalmaciji u centru grada zgrade građene davnih 60 i 70–tih godina i nemaju luksuz zatvorenih lođa pa da tako onemogućuju građanima da tu suše svoju robu.

To se događa kada političarima glava živi u Europi, a tijelo u Hrvatskoj, pa nikako da usuglase jedno s drugim.

Komentiraj