danas potpisivanje ugovora

Zahvaljujući europskim fondovima Kaštela i Trogir ulaze u komunalno 21. stoljeće

Potpisivanje ugovora o sufinanciranju aglomeracije Trogir – Kaštela, koje će se održati danas, zapravo je, nažalost, mnogo bitniji događaj od samog dodavanja vodovodne i kanalizacijske mreže.

Naime, ovo je ljeto pokazalo kako je Kaštelanski zaljev, na koji je i Split naslonjen svojom sjevernom stranom, ekološki problem, a nije velika tajna da jedan solidan dio problema nastaje iz sklnosti nekih neodgovornih pojedinaca da septičke jame jednostavno otpuštaju u more.

Takvoj neobičnoj navadi ljudi da truju more od kojeg posredno i neposredno živi dio poticaja, koliko god on sulud bio, davala je činjenica da je ispod pedeset posto kaštelanskog kraja bilo spojeno na kanalizaciju.

Ovim projektom postotak priključaka popet će se na oko 97 posto. Kad već sami građani nemaju svijest i savjest po pitnju otpadnih voda, sad će im to biti riješeno, i to ponajprije financiranjem iz europskih fondova. Sirove brojke su jasne: 7.700 novih domaćinstava će biti priključeno na vodovode, 32.477 stanovnika će dobiti kanalizacijski priključak, a izgradit će se i dva nova pročišćivača otpadnih voda, na Čiovu i u Divuljama.

Ukratko, potez Kaštela – Trogir, sjeverni i sjeverozapadni dio šireg splitskog bazena, napokon će doći u 21. stoljeće kad su komunalne stvari u pitanju.

Ovim se projektom još jednom pametno iskorištavaju dostupni europski fondovi, a zamjetljivo je da lokalne zajednice baš na pitanju vode i kanalizacije to znaju dosta dobro povlačiti.

Iako to ne bi trebalo biti ništa posebno, već nešto najuobičajenije u poslovanju domaćih komunalnih poduzeća, primjeri s lošim povlačenjima sredstava, gdje je neslavni rekorder Bandićev Zagreb, tjeraju ljude da odaju priznanje i onima koji uspjevaju osigurati bar ovaj minimum komunalnih usluga za stanovništvo.

Komentiraj