ulaganje u ribarsku infrastrukturu

Započeli radovi u ribarskoj luci Brižine u Kaštelima, projekt je vrijedan 44 milijuna kuna

Danas započinju radovi na luci Brižine u Kaštelima, koja bi trebala biti završena u roku od godinu dana.

Riječ je o projektu koji je vrijedan oko 44 milijuna kuna, a većina tog iznosa, ukupno 36 milijuna kuna osigurano je iz EU fonda za razvoj pomorskog ribarstva. Projektom se ulaže u postojeću ribarsku luku Brižine te cjelokupnu infrastrukturu s izgradnjom dodatnih sadržaja za ribare s ciljem poboljšanja kvalitete, kontrole i sljedivosti iskrcaja ribarskih plovila.

Ravnatelj Lučke uprave Vice Mihanović kaže kako su na projektu počeli raditi prije tri godine i u tom su periodu uspjeli napraviti sve od izrade projektne dokumentacije, ishođenja dozvola i apliciranja na EU fondove do izbora izvođača radova koji će s poslom početi danas.

“To je luka koja će biti namijenjena ribarima. Kao Lučka uprava i mi smo htjeli dati svoj doprinos toj djelatnosti koja danas ima puno problema. Znamo da je takva luka potrebna na ovom dijelu Jadrana. Rok za dovršetak radova je godinu dana tako da očekujemo da će u drugoj polovini 2020. ta luka biti u funkciji”, kazao je Vice Mihanović

U luci Brižine u 2017. godini bilo je iskrcano preko milijun kilograma ribe, što je deset posto iskrcane ribe na području Splitsko-dalmatinske županije. Izgradnjom ove luke dobiti će se 12 vezova, čime će se povećati njeni kapaciteti, a ono što je posebno značajno je i da će ova luka jedina na području Splitsko-dalmatinske županije moći prihvatiti otpad koji nastaje ribarenjem.

“Osim ovog ekološkog segmenta, napravit će se i nova elektromreža, pa će ribarski brodovi dobiti bolji napon električne energije, pa će biti i manja emisija štetnih plinova u atmosferu”, kaže Mihanović.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović istaknuo je kako je trebalo dugi niz godina kako bi se realizirao ovaj projekt, koji će u Kaštela donijeti najmoderniju i najopremljeniju luku na području Jadrana.

“Ribari će napokon doći u svoj primjereni dom u jednu u najboljih lokacija koja postoji. Kada bi sada ovdje doveli nekog stranca koji ne poznaje ovaj prostor on bi rekao da smo na jezeru, što najbolje govori o zaštićenosti ovog prostora od udara vjetra, a prometna infrastruktura ovdje je dodatni bonus. Luka je od autoceste, zračne luke udaljena tek desetak kilometara, a željeznička pruga je na samoj lokaciji”, rekao je župan Blaženko Boban.

Intenzivno kreću i pripreme za ribarsku luku u Komiži, a time bi se ostvario strateški položaj ribarskih luka u našoj županiji. Ona bi trebala biti dio drugog dijela natječaja koje će ministarstvo raspisati.

“Operativni program za pomorstvo i ribarstvo vrijedan 350 milijuna eura, od čega su 253 milijuna osigurana iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 6 je po veličini u Europi i do sada se putem njega ugovorilo milijardu i četiristo milijuna kina od čega je isplaćeno preko 600 milijuna kuna. Do kraja godine taj iznos bi trebao biti i značajno veći, a dio tog novca trebao bi biti uplaćen i za izgradnju ove luke u Brižinama”, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je otvorila današnje radove.

U ribarsku infrastrukturu desetljećima se nisu ulagala dovoljna sredstva, a naporima Lučkih uprava, ministarstva mora, te poljoprivrede na izradi dokumentacije ostvareni su nužni preduvjeti za ove projekte. Tako je u prvom natječaju ugovoreno 6 projekata vrijednih 130 milijuna kuna, od čega dva u Istri, po jedan na Rabu, Ugljanu i Gaženici i luka u Brižinam

“Nadamo se da ćemo do kraja iduće godine imati ugovoreno svih 310 milijuna kuna namijenjenih obnovi i izgradnji ribarskih luka i iskrcajnih mjesta u Hrvatskoj”, rekla je ministrica.

Komentiraj