kreću novi projekti

Zašto se u KBC ulažu milijuni i grade nove zgrade ako će sve ići investitoru?

Splitska bolnica spremna je za gradnju dva nova strukturna projekta, Centar za akutnu medicinu koji se treba sagraditi na Križinama, a imat će sve sadržaje koji su potrebni za liječenje životno ugroženog akutnog bolesnika, te Poliklinike na Firulama.

Ujedno bi se trebala započeti graditi i nova zgrada za Objedinjeni hitni bolnički prijem, ali i zgrada u kojoj će se smjestiti Istraživački centar.

Velika su to ulaganja u prostor koji bi se navodno trebao pretvoriti u hotelsko naselje, pa se postavlja pitanje radi li ministar zdravstva Milan Kujundžić planove “bez krčmara” jer je nemoguće da je spreman sredstva Europske unije potrošiti na prostor koji bi poslije rušio.

Dva ugovora koja su potpisana prošli tjedan jasna su potvrda da Splitski KBC nastavlja s razvojem upravo na lokaciji na kojoj se nalazi, ta da su spremni dovesti ih do kraja.

“Centar za akutnu medicinu dio je OHPB-a i hitne medicinske pomoći, omogućava bolničko liječenje koje je funkcionalno integrirano i koje zajednički radi, a ima i druge sadržaje poput operacijskog bloka, anestezije, intenzivne njege, dječje invazivne kardiologije, trauma centar, heliodroma kojeg imamo. Tako stvaramo opskrbu životno ugroženog bolesnika po horizontali i po vertikali, koju nema ni blizu niti jedna ustanova u Hrvatskoj”, kaže ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović.

Radovi na uređenju Objedinjenog bolničkog prijema kreću u postojećim prostorima bolnice, a njime će biti obuhvaćeno cijelo prizemlje KBC-a na Firulama. Kada se to spoji sa sadržajima u Centru za akutnu medicinu stvorit će se najdulja moguća horizontala, a time se postiže golemi dobitak za kvalitetu liječenja životno ugroženih bolesnika.

“Osim Centra za akutnu medicinu gradit će se i zgrada poliklinike koja će se nalaziti preko puta upravne zgrade, na prostoru parkinga, a kada se ona završi uredit će se stare postojeće ambulante”, kaže Meštrović.

Osim toga ispod poliklinike će se sagraditi garaže koje će riješiti problem parkiranja na ovom prostoru.

“Ovim projektima ćemo na podignuti razinu brige za akutne bolesnike, ali i osigurati liječenje bez hospitalizacije što je daleko ugodnije i prikladnije za bolesnike”, ističe ravnatelj splitske bolnice.

U tijeku je priprema Studije izvodljivosti i rješavanje projektne dokumentacije za ova dva projekta, a uskoro bi trebao biti potpisan i ugovor za Regionalni transfuzijski centar koji bi se trebao sagraditi na Križinama.

“Ono za što se još moramo izboriti je i novi Istraživački centar na Križinama, na mjestu na kojem se spaja zgrada KBC-a i Medicinskog fakulteta. Zajednički smo krenuli u ovaj projekt, prijavili smo na natječaj Ministarstva znanosti, dobili smo obavijest da ispunjavamo sve uvijete za nastavak natjecanja. U projektu sudjeluje i KBC i Medicinski fakultet i naše Sveučilište, a uz snažnu potporu Grada, pa se nadamo da ćemo i za ovaj projekt osigurati potrebna sredstva. Svi ovi projekti silan su dobitak za KBC, ne samo za zdravstvo, već i za gospodarstvo i za demografiju i za intelektualni razvoj našeg grada i županije.”

40 milijuna kuna vrijednost je prva dva ugovora koje je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ali i Ministarstvo zdravstva potpisalo s bolnicom, ali to je tek nužna tehnička pomoć kojom će se financirati izrada dokumentacije. Još 50 milijuna kuna ministarstvo će dati za tehničku pomoć za transfuzijski centar.

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije zajedno s KBC-om Split provodi projekt izgradnje i opremanja Dnevne bolnice vrijedan 68 milijuna kuna, a bit će i partner na sljedećim projektima.

“Taj projekt provodimo već dvije godine u fazi smo kada je nabavljena kompletna oprema”, kaže ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Milijunski ugovori trebali bi se početi realizirati već iduće godine, pa je cijela priča o selidbi bolnice na Klis postaje bespredmetna, jer niti ministar, niti cijela Vlada ne bi mogli naći opravdanje zašto su ovoliku količinu novca utrošili na nešto što bi poklonili privatnom investitoru.

Komentiraj