borba traje i dalje

Zastupnici u sabornici mogu ispraviti nepravdu: Ako zakon i bude usvojen, otočka djeca s poteškoćama će još barem godinu dana biti bez besplatnog prijevoza

U Hrvatskom saboru sutra je na redu rasprava o izmjeni i dopuni Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, točnije, njegova članka 47., kojim bi se osigurao besplatni trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka.

Ovim putem iz udruge Brački pupoljci pozivaju sve saborske zastupnice i zastupnike da se stave u poziciju roditelja s otoka koji nemaju izbora te koji većinu svojih prihoda troše kako bi njihova djeca uopće mogla pristupiti za život neophodnim zdravstvenim institucijama koje se nalaze na kopnu.

Apeliraju na njih da kroz raspravu daju potporu ovoj izmjeni Zakona, a u petak tijekom glasovanja podrže zahtjev da se ona izvrši po hitnoj proceduri putem uredbe Vlade Republike Hrvatske. Ono što već više od deset godina prolaze otočka djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, oni mogu prekinuti jednostavno – dizanjem ruke za izmjenu jednog jedinog članka Zakona.

Nakon odbijanja stavljanja u proceduru izmjena članka 47. u saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku od strane članova iz vladajuće koalicije 27. lipnja 2019., ova točka ipak je na redu ovu srijedu zahvaljujući 31-om zastupničkom potpisu za njezino žurno uvrštavanje na Dnevni red Sabora. Nakon desetogodišnje borbe za besplatan trajektni prijevoz otočke djece s teškoćama u razvoju te niza neispunjenih obećanja i odbijanja od strane vladajućih, inicijativa Bračkih pupoljaka je dobila još jednu priliku da se konačno i slovom zakona zaštiti pravo na dostojanstveni život naše djece.

Iz Udruge ističu kako nemaju ništa protiv cjelovite izmjene Zakona koje najavljuje ministarstvo, kad i ako se ona uopće dogodi, ali da već sada, uz ostale izazove života na otoku, među roditeljima ima veliki broj onih koji jedva financiraju i osnovne obaveze. Upravo zato jedino je rješenje izmjena članka 47. odmah i po hitnoj proceduri. Primjerice, trajektna karta za jedno polazno i povratno putovanje za Bračane košta 200 kuna, a u tu cijenu ulazi i automobil prijeko potreban za transport djece s teškoćama u razvoju.

S obzirom na to da pojedina djeca moraju i po nekoliko puta tjedno putovati na terapije na kopno, troškovi prelaze i 3000 kuna mjesečno. Ako je Bračanima tako, može se samo zamisliti kako je tek onda onima s još udaljenijih otoka poput, recimo, Hvara, Visa ili pak Lastova gdje su karte još skuplje. Također, zbog potrebe za cjelodnevnom brigom za dijete, u mnogim obiteljima radi samo jedan roditelj što dodatno otežava, već dovoljno tešku, financijsku situaciju.

Prethodno je u travnju obećanje da će se izmjena Zakona dogoditi po hitnoj proceduri, i to prije ljetne saborske stranke, dao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a svoju potporu obećala je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Nažalost, ni jedno ni drugo nisu ispunili obećano, a ministar je u izjavama u proteklih desetak dana “zaboravio” na obećanje o hitnoj proceduri izmjena članka 47. Zakona i dao novo obećanje o cjelovitoj izmjeni zakona na jesen.

Pri tom, mora se ponovno primijetiti kako taj “novi” zakon još nije ni u fazi savjetovanja sa širom javnosti, koju obavezno mora proći te zbog različitih zakonskih rokova, ne može nikako biti usvojen na jesen kako sad, po novome, obećavaju. Ako Sabor ipak nekim čudom tada uspije krenuti s procedurom, treba biti jasno da je za prilagodbu tog “novog” zakona potrebno tri do šest mjeseci.

To znači da će sigurno više od godinu dana djeca s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka biti bez besplatnog trajektnog prijevoza za odlazak na terapiju na kopno.

Komentiraj