bilježe rast

Završila je kriza: U Solinu i Kaštelima se otvara sve više obrta

U Hrvatskoj je na kraju travnja ove godine, pokazuju podaci Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586.

Nakon što je, zbog gospodarske krize od 2011. do 2016. godine u Hrvatskoj ugašeno oko 10.000 obrta i izgubljeno 23 tisuće radnih mjesta, obrtnici i mali poduzetnici prevladali su krizu, a brojke posljednjih nekoliko godina ponovo rastu i dokazuju da su upravo oni najvitalniji dio i najveća snaga hrvatskog gospodarstva. Pozitivnim trendovima i povećanju broja obrtnika svakako doprinose i mjere kojima država i jedinice lokalne samouprave potiču samozapošljavanje, otvaranje obrta i njihovo poslovanje, što je dovelo do pravog poduzetničkog booma u posljednjoj godini. U proteklih godinu dana otvoreno je, tako, 5.219 novih obrta, gotovo dvostruko više nego u godini prije toga, kad ih je otvoreno 2.381.

U Hrvatskoj je, tako na kraju travnja ove godine, pokazuju podaci Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586.

Na petogodišnjoj razini, daleko i uvjerljivo najveći rast broj obrtnika i dalje bilježi Grad Dubrovnik – čak 38 posto. U Dubrovniku je tako, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva, na kraju 2014. bilo 1.168 obrta, a na kraju prošle godine ih je bilo 1.607. Samo u posljednjih godinu dana, od travnja 2018. do travnja ove godine, Dubrovnik je dobio 179 novih obrtnika, što je rast od 13 posto na godišnjoj razini.
Najveći rast u posljednjih pet godina bilježe, potom, Solin, Kaštela, Donja Stubica, Opatija, Oroslavje, Split, Osijek, Križevci i Vrlika.

Na godišnjoj pak razini najveći rast, od 19 posto, bilježi pak Grad Lipik koji ima čak tri poduzetničke zone i dva inkubatora, a ove su godine za poduzetnike izdvojili 400 tisuća kuna. Odmah nakon Lipika, s rastom od 17 posto je Grad Novska, jedini grad u zemlji u kojem poduzetnici i obrtnici mogu ostvariti i preko 100 tisuća kuna potpora za samozapošljavanje. Tu su još Valpovo, Dubrovnik, Solin, Osijek, Dugo Selo, Glina, Kutjevo i Krapina.

Gledajući, pak, per capita brojke, najviše je obrtnika u Gradu Hvaru – 102 na tisuću stanovnika, potom u Novalji – 89, Komiži – 78, te Rabu, Krku, Biogradu na Moru, Poreču, Supetru, Cresu i Visu.

Novska: Jedini u zemlji poduzetnicima daju 100 tisuća kuna

Mjerama potpora poduzetnicima i obrtnicima uspjeli smo preokrenuti negativne trendove i potaknuti mlade da se bave poduzetništvom. Uz novčane potpore, pružamo im i konzultantske usluge u Razvojnoj agenciji Novske te ih međusobno povezujemo. Tako u proteklih je godinu dana osnovano 40-ak novih obrta sa 70-ak novih radnih mjesta. Posebice veseli i 13 novih tvrtki u sektoru izrade video igara u Poduzetničkom inkubatoru PISMO u Novskoj’, kaže gradonačelnik Novske Marin Piletić.

Dubrovnik: Obrtnicima povećali sredstva na preko milijun kuna

Dubrovnik subvencionira tradicijske obrte na području Grada, za što će ove godine izdvojiti preko milijun kuna. Iznos raste upravo zbog povećanja broja tradicijskih obrta pa je prošle godine iznosom od 720.000 kuna subvencionirano 30 tradicijskih obrta i uvedena cjelogodišnja subvencija – 12 mjeseci po 2.000 kuna mjesečno. Ove godine uvjete natječaja zadovoljavaju 42 obrtnika.
‘Mjera subvencije koju Grad osigurava za tradicijske obrte pokazala se kao dobra i odlično prihvaćena od samih obrtnika pa ćemo tako ove godine rebalansom proračuna povećati iznos za subvencije s planiranih 770.000,00 kuna na 1.020.000,00 kuna. Obrtnici su nam važni, oni su značajan dio svakog gospodarstva, a posebnu pažnju posvećujemo obrtnicima o povijesnoj jezgri Dubrovnika’, ističe gradonačelnik Mato Franković.

Supetar: Prvi u Hrvatskoj po porastu zapošljavanja

Gradonačelnica Supetra Ivana Marković konstatira kako je rast broja obrtnika logičan s obzirom na to da je Grad Supetar prvi u Hrvatskoj po porastu zapošljavanja.

‘Grad Supetar je donošenjem novog prostornog plan otvorio mogućnosti za gradnju novih turističkih sadržaja tako da očekujemo izgradnju novog kampa, novih hotela, te imamo i prvi kongresni centra u Supetru. Sve su to vrlo važne Odluke i pomaci koji će dugoročno zaista omogućiti produljenje sezone, s time i duži i kvalitetniji rad obrtnika i poduzetnika’, ističe gradonačelnica. Obrtnike i poduzetnike, kaže, potiču nizom mjera, pa tako među ostalim sufinanciraju kamate na poljoprivredne kredite i već treću godinu zaredom provode projekt ”Poduzetnik” gdje dodjeljuju bespovratna sredstva i novčane potpore.

Županije: Najviše obrtnika u Istri, najveći rast u Osječko-baranjskoj županiji

Od županija, najveći broj poduzetnika ima Istarska – 7.690 ili 37 po stanovniku. Na drugom je mjestu Dubrovačko-neretvanska sa 4.007 ili 32,7 po stanovniku, potom Šibensko-kninska sa 3.264 ili 29,8 po stanovniku, Primorsko-goranska s 8.238 ili 27,8 po stanovniku te Zadarska sa 4.582 ili 27 po stanovniku. Najveći rast broja obrtnika u zadnjih godinu dana bilježi, pak (izuzmemo li Grad Zagreb), Osječko-baranjska – 8,47 posto, potom Dubrovačko-neretvanska 7,98 posto, Požeško-slavonska 7,87 posto, Zagrebačka 7,29 i Splitsko-dalmatinska – 6,82 posto.

Komentiraj