Devet nominiranih u trima kategorijama

Zlatna kuna splitskom Tommyju

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Split (HGK ŽK Split) danas je dodijelila 21. po redu Zlatnu kunu najuspješnijim županijskim trgovačkim društvima u 2018. godini u kategorijama velikih, srednjih i malih trgovačkih društava te za inovaciju.

„Želimo da utakmica bude još i bolja za slijedeću godinu. Ove godine imamo 14.500 tvrtki registriranih u našoj županiji, koje zapošljavaju 154.000 zaposlenika, a kada čak devet njih dođe u samu nominaciju to je doista veliki uspjeh. Svi oni su pobjednici, a i njihovi zaposlenici su naša Zlatna kuna“, kaže predsjednik HGK ŽK Split, Joze Tomaš.

Tomaš je dodao kako se ovom prigodom odaje priznanje najuspješnijim županijskim tvrtkama, koje unatoč svim izazovima uspješno plove ovim našim gospodarskim vodama.

“Jedan od tih izazova je i permanentni nedostatak kvalificirane radne snage, na čijem rješavanju HGK u cijelosti, a time i Županijska komora Split, kontinuirano rade. Posebna zahvala stoga danas ide nositeljima županijskog gospodarstva, a to je više od 154.000 zaposlenika, jer su oni najvrjedniji resursi svake tvrtke”, poručio je Tomaš.

Potom je podsjetio da su u prošloj godini rasli gotovi svi pokazatelji županijskog gospodarstva. Tako smo u 2018. imali gotovo 10% više registriranih tvrtki i 5,8% više zaposlenih u odnosu na godinu prije, dok su prihodi porasli za nepunih 10%, dobit razdoblja za 15,3% te neto dobit za 21,4% u odnosu na prethodnu godinu.

Najbolji od najboljih su ove godine tvrtka Tommy, putnička agencija Calvados klub, ali i tvrtka Fornix. Plaketu za inovaciju dobio je Boris Ukić za Puntar svjetlo.

„Nominirane firme točno prate gospodarske kretanja splitsko- dalmatinske županije. Tako se porast može primijetiti u sektoru graditeljstva, trgovina i turizam. Kod nas naizmjenično nagrade dobivaju tvrtke Tommy i AD Plastik, a ove godine vidimo kako im se hoteli opasno približavaju. Očekujemo kako će taj rast hoteli nastaviti i u idućim godinama, te će se približiti trgovačkim društvima ili će se oni prebaciti na hotelijerstvo„, kaže izaslanica predsjednika HGK, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

„Realni sektor je i kroz 2019. nastavio iskazivati svoju ambiciju jačanja apsorpcijskih kapaciteta te u većoj mjeri korištenja sredstava iz EU fondova. Nadalje, u punom je jeku digitalizacija poslovanja kojom ćemo transformirati poslovne procese, što HGK provodi putem projekta Digitalna komora. Ohrabrujuće su prognoze za 2020. godinu koje su iznijeli naši ekonomski stručnjaci, a koje se mogu svesti pod zajednički nazivnik – nema pada gospodarstva, u najgorem slučaju slijedi nam usporavanje”, dodaje Čagalj.

Dokaz da se iz malog Dugog Rata može sa svojim proizvodima doći na svjetsko tržište zasigurno pokazuje primjer tvrtke Fornix koja se bavi proizvodnjom statičkih i dinamičkih brtvi za autoindustriju, a koja je odnijela nagradu u kategoriji srednjih poduzeća.

„Recept za uspjeh je trud, rad i dobar timeing. Mi smo osnovani 2009. godine i do danas djelujemo na svjetskom tržištu auto dijelova. Sto posto smo izvozno orijentirani i sav prihod od prodaje ostvarujemo u inozemstvu. Trenuačtno radimo na dvjema lokacijama, u Dugom Ratu i u Pločama, a brojimo oko 300 zaposlenika„ kaže nam Goran Sapunar.

Svi nagrađeni, ali i oni nominirani slažu se u jednom , zadovoljan zaposlenik je ključ uspjeha.

„Može se poslovati uspješno ako polazimo od toga da je čovjek ključ uspjeha u turizmu. Ako ulažete u tim i njegujete ga nekako ćete uvijek doći do uspjeha. Taj rast može i dalje ići naprijed, ali ne treba za njim trčati, treba se okrenuti održivom razvoju turizma i uvijek stavljati kvalitetu ispred kvantiteta“ , ističe Drago Višić iz putničke agencije Calvados Club d.o.o. koja dobitnikom Zlatne kune u kategoriji za najuspješniju malu tvrtku.

„To je životna filozofija, treba biti kritičan prema svome radu, treba se stalno poboljšavati, a vrlo bitno je i da cijela organizacija mora biti spremna na promjene. Tržište je danas veoma promjenjivo, biznis danas više ne izgleda kao prije pet godina. Ujedno je nužno da ostanete skromni i da se maksimalno posvetite kupcima, a kruna svega je zadovoljstvo samih zaposlenika„ kaže nam Mladen Drnasin iz tvrtke Deltron, jedne od nominiranih.

Protekla godina bila je iznimno uspješna za AD Plastik, jednu od nominiranih tvrtki, kaže nam Mladen Peroš , a takav rast očekuje se i u idućoj godini.

„Jedna smo od tvrtki koja je dokazala kako i domaće tvrtke mogu dobro raditi za izvoz, a tajna je predanost, strategija koju kontinuiranim radom i ostvarujete, te tim prije svega“, ističe Peroš.

Hrvatska gospodarska komora, koja se ponosi tradicijom dugom 167 godina, te Županijska komora u Splitu koja ove godine obilježava 21. godina postojanja, posebna su priznanja dodijelile županijskim tvrtkama s jednako dugom i impresivnom poviješću. Priznanja su tako dodijeljena Palace Elisabeth, Hvar heritage hotelu povodom 120 godina hvarskog hotela Palace, Klesarskoj školi Pučišća povodom 110 godina, KUD-u Jedinstvo za 100 godina, Ustanovi DES povodom 70, Radio Splitu povodom 65 i Sveučilištu u Splitu povodom 45 godina postojanja i uspješnog djelovanja. Priznanje za splitsko Sveučilište, koje je iako relativno mlado odlično rangirano na više svjetskih ljestvica za znanstveno-istraživački rad, primio je rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić.

Komentiraj