"manipulacija javnosti"

Župan tvrdi da je skandalozna snimka montirana: “Prijavio sam slučaj neovlaštenog snimanja”

NOVO: Skandalozna snimka župana Blaženka Bobana, na kojoj predsjednik Upravnog vijeća otkriva da je župan vršio pritisak da se ponovno izabere dotadašnjeg ravnatelja Dragomira Petrica, bila je tema aktualca današnje Županijske skupštine.

U javnost je procurila i dodatna snimka na kojoj se čuje reakcija župana Blaženka Bobana nakon što se predsjednik Upravnog vijeća Ivan Nasić požalio premijeru Andreju Plenkoviću zbog pritisaka na Vijeće zbog kandidata za ravnatelja Doma zdravlja.

“Preslušavamo brojne snimke koje izgledaju kao HDZ-ova bitka za tron u njihovoj feudalnoj tvorevini. Župan jedan dan kaže da je bio za to da se poništi natječaj, drugi dan nije bio za to da se poništi natječaj u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. U isto vrijeme ostajemo bez liječnike, nedostaje specijalizacija, a oni se bave unutarstranačkim bitkama, a mi postajemo taoci”, rekao je vijećnik MOST-a Miro Bulj tijekom aktualca Županijske skupštine, te je pitao župana da kaže je li ili nije utjecao na izbor ravnatelja Doma zdravlja.

“Poštovani, nadležnim institucijama sam prijavio slučaj neovlaštenog snimanja, pa i montiranja, radi očite manipulacije javnosti. Motivi konstruiranja afere tamo gdje je nema nisu mi poznati. To je na institucijama da utvrde, jer ja motive za konspirativno djelovanje pojedinaca ne znam, niti se mislim s time baviti. Voditi ovako veliku županiju je bremenit, odgovoran, ali i izuzetno častan posao. Stoga od nadležnih institucija očekujem da se time bave, odnosno da utvrde tko i zašto radi”, odgovorio je župan Blaženko Boban.

Bulj je primijetio kako je župan na posljednjoj sjednici Županijske skupštine jedva čekao da mu netko o ovoj temi postavi pitanje, a od tada je dodaje pet puta promijenio mišljenje, je li ili nije poništen natječaj za ravnatelja Doma zdravlja.

“Jasno je da smo taoci HDZ-a, bila Bobanova ili Sanaderova struja. Najbolje bi bilo da u prvom mjesecu imamo jednu točku za gašenje Splitsko-dalmatinske županije, feuda i feudalne tvorevine”, poručio je Bulj.

RANIJE: Nastavlja se saga oko luke Krvavica

Županijska skupština našla je novi prostor za održavanje sjednica. Nakon podruma u Zenti preselili su se dvoranu Sveučilišne knjižnice koja ima sve uvijete za održavanje sjednica. Nakon što su se ugodno smjestili u nove prostore županijski vijećnici su započeli bombardirati vladajuće pitanjima tijekom aktualnog sata.

Županijski vijećnik HDZ-a i zamjenik načelnika Baške vode Filip Vidulin tražio je objašnjenje zašto Županija ni nakon trinaest godina nije uspjela riješiti problem u luci nautičkog turizma Krvavice koja već 13 godina radi bez koncesije, te ne može stati na kraj nelegalnom radu.

Ministarstvo mora tek je prije tri mjeseca donijelo odluku o pečatiranju luke. Dok predstavnici gradske vlasti traže zabranu rada luke njeni korisnici ističu kako je lučica Krvavice, kojom od prvog dana njezinog nastanka upravlja PŠRD Ramova i plaća koncesiju unatoč tome što im ista nije produžena od 2007. godine, sanirana i izgrađena isključivo radom, donacijama i uz pomoć svih subjekata sa šireg područja Makarske rivijere.

Vidulin kaže kako je Općina poslala dopis svim instancama od Ministarstva do Državnog odvjetništva, ali već 90 dana od nikoga nisu dobili odgovor.

“Županija je napravila sve u njezinoj moći da se zakoni poštuju, a naš postupak za stupanje u posjed još se vodi pred makarskim sudom od 2015. godine. Upravni sud je po postupku Ministarstva mora privremenom mjerom odgodilo pečaćenje luke Krvavica, ali to nije jedina luka koja ima tu sudbinu. Tu su Zenta, Spinut, niti smo mi jedini na području Hrvatske gdje pitanje morskih luka nije riješeno. Neće ni biti riješeno dok se ne donese novi Zakon o Pomorskom dobru i morskim lukama. Ne možemo utjecati na pravosuđe, ali možemo slati požurnice. Od Upravnog suda smo zatražili da se Državno odvjetništvo i Ministarstvo mora umiješa u ovaj Upravni postupak vezano za pečaćenje lučice. Nažalost, kada je riječ o lukama koje rade bez koncesije županija, općine, gradovi i država nemaju nikakav prihod”, odgovara privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja.

Bespravno korištenje pomorskog dobra na prostoru Splitsko-dalmatinske županije jedna je od gorućih problema, a samo u našoj županiji Carina je prošle godine naplatila osam milijuna kuna kazni poduzetnicima koji su uzurpirali prostor prvi red do mora.

“Kroz sustav ‘Pomorsko je dobro’ stiglo je oko 160 prijava, a većina njih je na osnovu bespravnog korištenja i stjecanja gospodarske dobiti što Državno odvjetništvo može procesuirati. Naime, država može potraživati cjelokupni iznos koji je tako zarađen na pomorskom dobru plus kamate, ali opet će to biti državni prihod, a lokalna i regionalna zajednica od toga neće imati koristi”, kaže Čogelja.

Komentiraj