Boban ponosan

Županija i dalje novcem zasipa Crkvu, sad su im dali 140 tisuća kuna za mladu misu

Već i mala djeca znaju kako živimo u sekularnoj državi, to je opća kultura, te da Crkva ne plaća nikakve poreze niti ima davanja kao prosječan građanin.

Iznajmljuju svoje samostane u tijeku turističke sezone, ni za to im se ništa ne naplaćuje. Ništa tu nije protiv zakona. Iznajmljuju svoje prostore za splitsko Sveučilište i to je sve u zakonskim okvirima.

U vjeru se ne dira, pa ni ovo nikad nije izazvalo veći broj komentara. Ali kada ih uz sve prihode županija iz proračuna dodatno financira, trebala bi se podignuti koja obrva i postaviti pitanje, nije li se taj novac građana ipak mogao bolje upotrijebiti.

Splitsko-dalmatinska županija je preko odjela zajedničkih poslova za mladu misu i rad župa dodijelilo Crkvi dodatna sredstva, iako su sredstva za vjerske institucije rezervirana kroz odjel prosvjete i sporta iznosu preko milijun kuna.

Tako je za mladu misu i zaređenje svećenika dodijeljeno 10 tisuća po svećeniku, što ukupno ove godine čini dodatnih 140 tisuća kuna.

Antu Renića iz stranke Pametno je tijekom aktualnog sata Županijske skupštine zanimalo koliko će još novca Županija iz proračuna izdvojiti za Crkvu i to iz stavki iz stavki koje za njih nisu ni namijenjene.

“Što se tiče mladih misa postoji odluka u županiji, još prije mene i to je lijepa tradicija, da se za svaku mladu misu osigura 10 tisuća kuna pripomoć novim svećenicima koji se rede, a tu ćemo praksu nastaviti i dalje. Bogu hvala, ove će ih godine biti 14 mladomisnika i lako vam je izračunati koliko sredstava ćemo ukupno izdvojiti putem odluke koja postoji, a ja je svim srcem prihvaćam i po njoj radim”, kaže župan Blaženko Boban.

“Što se tiče drugih sakralnih objekata, Vama je poznato da mnogi sakralni objekti neovisno o vjeroispovijesti imaju niz kulturnih znamenitosti unutar sebe i značajnih stvari koje su bitne ne samo vjerski nego i opće kulturološku dimenziju naše županije i naravno da ćemo to podržavati” kaže Boban i Reniću poručuje da iz proračuna izvuče podatke da se daje i za druge vjerske zajednice i njihove mladomisnike.

Komentiraj