infrastrukturni projekti

Županija preusmjerila 8,5 milijuna kuna u Trogir, Omiš, Kaštela i Tučepi

Danas su u Splitsko – dalmatinskoj županiji potpisani ugovori za kapitalna ulaganja na pomorskom dobru s gradovima Trogirom, Omišom i Kaštelima te Općinom Tučepi vrijedni ukupno 8,5 milijuna kuna.

Trogir je dobio 3 milijuna kuna za gradnju lukobrana na sportskoj marini, Kaštela dva milijuna za uređenje plaža i rive, Omiš milijun i pol kuna za uređenje plaže i obalnog pojasa na Brzetu, a općina Tučepi dva milijuna također za gradnju lukobrana.

„To su lokalne zajednice koje su pripremile svoju dokumentaciju i projekte dovele do građevinske dozvole. Omjer financiranja je 50 posto lokalna zajednica, a 50 posto županija, a sredstva će doći iz namjenskog dijela sredstava ubiranih od koncesija na pomorskom dobru. Taj novac je u odnosu na prijašnjih nekoliko godina višestruko uvećan“, kaže župan Blaženko Boban i otkriva kako je prošle godine iznosio oko 14 i pol milijuna kuna.

Potpisivanjem ovih ugovora zadovoljene su potrebe svih lokalnih zajednica koje su se na natječaj i prijavile, kaže župan, a kolika je važnost Pomorskog dobra najbolje govori podatak da je površina na kojoj je nadležnost županije velika prostorno kao udaljenost od Splita do Frankfurta, što je 1/3 pomorskog dobra cijele RH.

„Cilj je Splitsko- dalmatinske županije i da se druge opčine pridruže ovakvom sustavnom ulaganju u izgradnju obale koje je održiv, tako da imamo situaciju da imamo planski i strateški, a ne da se većina novca troši na nado hranu plaža. Od koncesija je u prošloj godini uprihođeno milijun i sto tisuća kuna više nego prije dvije godine, međutim ukupni budžet od naknade za brodice i korištenje pomorskog dobra je preko 19 milijuna kuna. Upravo su to sredstva koja se na ove kapitalne projekte mogu namjenski trošiti“, kaže županijski pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja.

Ujedno je i cilj potpisivanje današnjih dokumenata da se plaže koriste tijekom cijele godine.

„Splitsko – dalmatinska županija je što se tiče planske i strateške dokumentacije izradila sve važne dokumente; od Plana nosivosti kapaciteta u turizmu, Plana upravljanja plažama i upravo sada izrađujemo vrlo važni dokument Integralni plan upravljanja obalnom pojasom. To je važan dokument u novoj financijskoj perspektivi EU prema kojima ćemo ići, kako bi nam omogućilo da zaštitimo našu obalu i more. Druga smo županija koja to nakon Šibensko-kninske županije koja to radi”, kaže Čogelja i dodaje kako bi ovaj dokument do kraja godine trebao ugledati svijetlo dana.

Danas potpisanim ugovorima dobiti će se novi plažni prostori u Omišu, Kaštelima i Tučepima u Trogiru se odbija nova perspektiva predjela Brig i Lokvice od športske luke prema čiovskom mostu.

„To bi trebala biti jedna prekrasna oaza, nešto što bi danas sutra trebao biti Žnjan i nešto što već imamo u Podstrani, koja najavljuje nastavak uređenja obale u idućoj godini od Strožanca do hotela Lav”, kaže Čogelja, a dogradonačelnica Trogira Ruža Kovačević Bilić dodaje kako će se danas osigurana sredstva utrošiti i za izgradnju lukobrana za potrebe Športske lučice Lokvice:

„To je prvi od tri faze ovog projekta velikog uređenja obalnog pojasa Lokvice- Brigi, pa ćemo i iduće godine aplicirati na ova sredstva županije.”

Grad Kaštela će svoja tri milijuna utrošiti u projekt Glavice težak ukupno 5 milijuna kuna: „Projekt se radi u tri faze, a radi se na projektu uređivanja cjelokupne obale Kaštela. Ova sredstva utrošit će se na samu plažu, duž obalnu šetnjicu, rampe za invalide i drugu opremu. Sve to radit će se u Kaštel Lukšiću”, kaže dogradonačelnik Kaštela Grgica Benutić.

Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović ističe kako će se odobrena sredstva u tom gradu utrošiti kao i lani u proširenje plažnog prostora, a sada se kreće na uređenje duž obalne šetnjice i uređenje biciklističke staze u potezu od kilometar, na području Slavinj- Brzet.

Općina Tučepi već drugi put dobiva sredstva s ovog natječaja, prvi put su dobili milijun kuna, ovog puta dva milijuna, a i dalje ulažu u pojas od marine do Gospinog potoka. Cijeli projekt u sebi sadrži izgradnju plažnog pera i nadohranu plaža, ali i rješavanje kanalizacijskog ispusta na tom prostoru.

Komentiraj