oporba nije zadovoljna

Županijski proračun za iduću godinu težak je milijardu i 64 milijuna kuna

Vijećnici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije prihvatili su proračun za 2019. godinu u iznosu od milijardu i 64 milijuna kuna, što je 13,5 posto više u odnosu na usvojeni rebalans proračuna za 2018. godinu.

Oporba nije bila zadovoljna prijedlogom proračuna, jasno su u raspravi dali do znanja da svoje ruke za ovakav proračun neće dignuti. Smatraju kako je najvažniji županijski dokument u suštini jednak ako i proteklih godina, a najavljena povećanja odnose se samo na Europske projekte kao i zaduženje u iznosu od 80 milijuna kuna. Zahtijevaju da županija povuče neke važne rezove i promjene u radu.

“Ponašate se kao da je sve dobro i da nam fali još samo malo podešavanja, ali to je daleko do istine.Ni županija, ni država nemaju više vremena za šminkanje”, jasno je rekao Ante Renić iz stranke Pametno. Ni SDP nije bio spreman dati podršku ovakvom proračunu, a Igor Bašić je rekao kako je razlog tome činjenica da  proračun probija milijardu kuna, a ne donosi neke velike i značajne promjene, niti je planiran u skladu s Europskim smjernicama.

“Zaposlenici i troškovi zaposlenika u županiji su ogromni, a nama je vijest kada je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić otpustio višak zaposlenih u javnoj upravi i od njihovih ureda napravio dječji vrtić. To je nedopustivo”, smatra Batošić.

Njegov stranački kolega Vedran Lendić upozorava da je proračun popis troškova državne, odnosno županijske administracije i cijena njihovog održavanja na vlasti.

Iz proračuna se samo 3 posto sredstava izdvaja za razvoj gospodarstva, srednjeg i malog poduzetništva, ali više od toga i ne možemo kada je sve zadano, rekao je Lendić.

Da nije tako smatra bivši župan i HDZ-ov županijski vijećnik Zlatko Ževrnja koji je spomenuo da Županija sufinancira kamate na kredite malim i srednjim poduzetnicima. Upozorio je kako županija nema svoju imovinu, nekretnine niti, zemljišta koje bi mogla komercijalizirati. Takva vrsta samoodržanje kojega sada provodi županija dugoročno nije održiva odgovara mu Lendić.

Župan Blaženko Boban istaknuo je kako je ovaj proračun dobio niz amandmana među kojima je i onaj MOST-a o tome da županija izdvoji 20 milijuna kuna za sufinanciranje vrtića. Župan ističe kako se svi amandmani oporbe odnose na skidanje sredstava i to uglavnom samog kabineta župana. Obrušio se i na vijećnike stranke Pametno kojima su dva amandmana prihvaćena, a oni su ih nakon toga povukli.

“Ovo je važan dokument koji je namijenjen za konstruktivnu raspravu i argumentirane prijedloge, a opozicija sve radi kako ga ne bi podržala. Jasno je da njima teže pada tuđi uspjeh nego vlastiti neuspjeh”, poručio je župan.

Dodajmo kako je opozicija na proračun predložila 19 amandmana 7 ih je ugrađeno u proračun, za jedan su radovi u tijeku, a četiri amandmana su prihvaćena

Komentiraj