savjetuju pedijatri

Nikad ne prekrivajte dječja kolica dekicom: Evo i zašto

U ljetnim mjesecima roditelji nastoje zaštititi dijete od sunca, no i žele što je moguće više izbjegavati kreme sa zaštitnim faktorom kod novorođenčadi i skroz malih beba.

Nerijetko će prekriti kolica dekicom ili gazom kako bi bebi stvorili sjenu, no pedijatri upozoravaju da na taj način samo mogu pogoršati stvar pa čak i do te mjere da beba pretrpi toplinski udar i opasno dehidrira, piše Život i stil.

Kada kolica prekrijemo dekicom ili gazom zrak prestaje cirkulirati i temperatura u njima se opasno penje. Švedski pedijatar Svante Norgren izjavio je za novine Svenska Dagdbladet kako i najtanja tkanina prebačena preko kolica može u njima stvorti opasne uvjete za bebu.

Novine su testirale njegovu teoriju i pokazalo se da je u nepokrivenim kolicima koja su 90 minuta stajalana suncu temperatura bila 22 Celzijeva stupnja, a u pokrivenim kolicima u pola sata narasla je na 34 stupnja, dok je nakon sat vremena bila 37 Celzijevih stupnjeva.

Umjesto ove prakse, kako biste bebu zaštitili od sunčevih zraka koristite suncobran za kolica, dijete odijedvajte u tanku odjeću od prirodnih i prozračnih materijala, svijetlih boja koja prekriva rukice i noge te izbjegavajte izlaganje suncu kada je ono najjače, od 10 do 16 sati, piše Život i stil.

Komentiraj