7. prosinca u Spaladium areni

Grandiozni koncert Oliveru u čast početkom prosinca: Pročitajte tko će sve nastupati i pogledajte rijetke fotografije iz obiteljskih albuma

Jedinstven glas, muzikalnost i posvećenost glazbi doveli su Olivera do bogate glazbene karijere u trajanju od pola stoljeća, koja ga je učinila jedinstvenim fenomenom domaće glazbe.

Uživao je povlašteno mjesto na glazbenoj sceni, uvijek dodirljiv za svakog poklonika i otvoren za suradnju s kolegama. Zato je za Oliverov rođendan u pripremi jedinstven susret njegovih kolega, prijatelja i ljubitelja njegova jedinstvenog izričaja. Splićani su dugo priželjkivali ovakav događaj, osmišljen na Oliveru svojstven način, koji on, nažalost, nije uspio osobno upriličiti pred svojim sugrađanima.

Nesumnjivo je da nas 07. prosinca 2019. u Spaladium Areni očekuje večer glazbenog užitka i po svemu sudeći koncert godine u Splitu.

Izložba nikad viđenih fotografija Olivera tek su dio rođendanske proslave u čast Olivera

GALERIJA: Otvorena izložba obiteljskih fotografija i privatnih trenutaka Olivera Dragojevića

Ususret događanju u City Center One danas je svečano otvorena i izložba obiteljskih fotografija i privatnih trenutaka Olivera Dragojevića kroz objektiv Feđe Klarića koja će trajati od 13.9. – 6.10.2019. te predstavljen mural posvećen Oliveru u izvedbi umjetnika Slavena Legatora.

Vesna Dragojević, Oliverova supruga kaže da joj je sve ovo i više nego emotivno, od izložbe sve do koncerta. Nije ih lako gledati, ni slike s djecom, ni Vela luku, ni njegovu ljubav prema ribolovu, priznaje Vesna, ali i dodaje kako je na slikama upravo on, pravi Oliver.

„Cili svoj život prošli smo kroz zezanje i šalu ništa ozbiljno i sada kada gledam ove slike, tako smo mi živili, kao jedna normalna familija, bez trzavica, bez svađa. Neki dan su me pitali šta smo radili skupa, ja se ne mogu sjetiti što smo radili skupa, a po cili dan smo bili skupa, ništa, ništa nismo radili skupa. On je igra tenis, ja nisam igrala tenis, on je iša na ribe , ja nisam, on je igrao nogomet sa djecom ja nisam, ali smo bili stalno skupa doma, kao svi normalni ljudi”, kaže nam Vesna koja je cijelu karijeru čvrsto stajala uz Olivera.

Dio slika je Feđa Klarić već imao, dio je došao iz obiteljskog albuma, a on ih je sam izabrao

„Zato sad gledam što je odabrao, bilo je tu još puno slika, teško je izabrati sve, kao i pjesme za koncert. Gledam sada po internetu neke naše zajedničke slike koje nikada nisam vidjela, ne znam odakle one ljudima”, dodaje Vesna, koja omiljenu sliku nije mogla odabrati, kaže kako je to možda ona s vjenčanja jer ona označava početak.

„Smijemo se na toj slici jer sam rekla da prije nego me se to pitalo. Ali nisam pogriješila jer me pitala matičarka ‘hoćete li vi uzeti njegovo prezime’, a ja sam rekla da, međutim bio je tu i nastavak, pitala je još ‘ili ćete zadržati svoje’. I onda je tu bilo smija da sam rekla ‘da’ da ne bi on slučajno odustao”, smije se Vesna i dodaje kako su ipak najupečatljivije slike Olivera s djecom i unucima.

Priznaje kako Oliver u početku karijere nije imao puno vremena za obitelj, ali i kako je posljednjih dvadeset godina posvećivao svaki trenutak njima, a u zadnjim godinama isključivo se posvetio djeci i unucima.

„Od zvanja na telefon, do baluna i tenisa, gledanja utakmica, sve samo s njima.“

Slika s Gibonnijem na kojoj on ljubi Olivera na jednom od zajedničkih koncerata emotivna je bila kako za Feđu Klarića, tako i za Vesnu. Sliku je ovjekovječila fotografkinja Maja Prgomet, a Feđa je opisao kao trenutak u kojem se ljubi Olivera kao da je mater, kao da je Dalmacija, što je on svima i predstavljao.

„Kada smo išli nakon Oliverovog dirljivog ispraćaja sa idejom o izložbi želio sam da to bude nešto drugačije, ne fotografije koje znamo. Zahvaljujući susretljivosti obitelji izabrao sam dosta njihovih privatnih fotografija. To mi je jako drago jer je to sve dojmilo. Slika sa Gibbonijem ima posebnu simboliku, to je Dalmacija, ona izdaleka, Australije, Toronta i to mi je najdraža fotografija”, kaže Feđa Klarić ne skrivajući suze. Dodaje kako je slike čuvao „kao oči u glavi“ i da nikada u svojoj karijeri nije bio tako prestrašen da će se izgubiti i uništiti.

„Prvi put mi je s ovom izložbom ušao strah u kosti. Pripremajući se za nju želio sam da slike budu nešto posebno, da budu dio njegovog života. Vesna i njeni sinovi su mi dali dvije pune torbe obiteljskih slika i tek kada am došao doma obuzeo me nevjerojatni strah, pa ja raspolažem s arhivom čovjeka koji je hrvatska baština. One će biti u stalnom postavu muzeja u Vela Luci, a to stoji kod mene doma. Najgore je bilo prije dva mjeseca – uhvatio me panični strah kada su na Pjaci izgorila dva restorana zbog plina. Ja živim u centru grada i na svakom uglu moga stana su restorani, a u mojoj kužini isto boca plina. Srićom da imam razumnu ženu i ona je predložila, do izložbe su još dva miseca, suva spiza. Prve dane je bilo odlično, topli kruv, maslo i mortadela, ima li išta lipše. Nije mi žao, dva mjeseca posta to je najmanje čime sam se mogao odužiti Oliveru za 50 godina druženja”, rekao je Feđa i dodao da svi možemo biti sretni da smo živjeli u istom vremenu kada nam je sugrađanin bio Oliver.

Koncert će biti emotivna priča posvećena Oliveru

Kruna svega je ipak koncert koji se sprema godinu dana, a Vesna kaže kako je i sama sugerirala neke pjesme i izvođače.

„To je bio najteži dio – odabrati što tko može otpjevati, imali smo veliki broj pjesama, pa smo skupa odlučili, teško je bilo, jer on ima preko 300 pjesama, a ja ih znam oko 50, a toliko je i on znao. Gledali smo što je najviše izvodio, što su sami izvođači željeli pjevati. Ne znam što će biti na koncertu, ne znam kakova će biti reakcija ljudi. Iznenadio me i ispraćaj, Vela Luka, možda me i ovo šokira. Ovo će u stvari biti koncert kojeg on nije uspio održati, prodao je dva koncerta u nekoliko sati, međutim završio je u bolnicu i tako se dogodilo. To je bilo na njegov rođendan i kako to nije održano, organizirali smo ovo, ali ovo će biti jedini put. Ovo je veliki i skup projekt i ne može se održavati godinama. „

Na koncertu će nastupiti Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem Alana Bjelinskog, zbor „Izvor“, Stjepan Hauser, Elvis Stanić , Adriano Serano, te Gibboni, Petar Grašo, Tedi Spalato i Oliverovi „Dupini“. Izvesti će oko 20 Oliverovih pjesama u posebnom aranžmanu.

Zanimljivo je kako je Oliverov koncert 2011 godine, jedini službeno rasprodani koncert u Spaladium areni. Tako je bilo i za njegova dva koncerta koja se nisu održala.

„Mi smo svi u nekom zajedničkom vremenu i možemo podijeliti sretni trenutak da smo imali takvog nevjerojatnog čovjeka koji i dalje živi svima nama u srcima. Oliver i publika su stvorila njegova djela koja imaju veliku vrijednost i svi ćemo do kraja života znati napamet njegove pjesme, a ja ne vidim njegovog nasljednika u tom obliku”, rekao je Alan Bjelinski koji nije mogao sakriti emocije posebno kada se prisjetio svojih privatnih trenutaka s Oliverom.

„Sjećam se kako je došao kod mene na Silbu, plivao sam do broda nisam znao da je on na brodu. Ostao je sa Vesnom, nekoliko dana lovili smo ribu i on je uhvatio najbolje komade, to su ti neki trenutci koje nikad neću zaboraviti.“

Svi naši sugovornici složili su se s jednim – Oliver je bio i ostao izuzetan umjetnik, muž i otac i dida, samozatajan i miran, jednostavan čovjek kojeg će Split, Dalmacija i Hrvatska pamtiti zauvijek, a ova izložba i koncert tek su kap u moru onoga što nam je ostavio u nasljedstvo.

Komentiraj