Niti milijun eura mamca

Više nisu ni maštoviti: Nova prevara se širi SMS-om

Čitateljica nam je poslala SMS poruku koju je dobila noćas nešto prije jedan sat, u kojoj je obaviještena kako je (pazite sad) njen broj mobitela dobio ni manje ni više 950 tisuća eura, a naknadno smo istu informaciju dobili od još nekoliko osoba.

Nije neka vijest da se društvenim mrežama, SMS porukama, e-mailovima i svim mogućim vidovima komunikacije širi ogroman broj potencijalnih prevara, valjda nema osobe koja nije barem jednom dobila e-mail od nekoh afričkog ili južnoameričkog odvjetnika koji ih obavještava kako je umro netko s prezimenom koje podsjeća na njega, pa mu nudi usluge posredovanja i ogromne zarade za samo mali honorar. Koji, naravno treba unaprijed platiti.

Ima i onih manje sofisticiranih, ali zato učinkovitih, koji navode korisnike na zvanje određenog broja, koji je zapravo automat što skupo naplaćuje minutu razgovora, ali dojma smo da se prevaranti više osobito ni ne trude, jer imati iluziju da bi Pepsi dijelio nešto manje od milijun eura, pa onda angažirao Dr. Lucasa da se s nekim dogovori preko maila oko isplate je doista teško provjeriti.

Mi nismo provjeravali kod američkog proizvođača pića, evo, napamet smo odlučili da nema smisla.

U svakom slučaju, pripazite na svoje manje nepovjerljive ukućane, znamo da niste vi toliko naivni, ali znate da oni jesu, pa ih upozorite da poruke u gluho doba noći rijetko nude vrtoglavu zaradu.

Komentiraj