Povlači se turska tunjevina zbog previše histamina

Agencija za hranu upozorava: Previše histamina u turskoj tuni

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Tuna komadi u biljnom ulju, 160g, LOT 450243SI2C, proizvedeno dana 05/11/2019, najbolje upotrijebiti do 04/11/2024, podrijetlom iz Turske, zbog povećane količine histamina, javlja Doktore, hitno!.

Proizvod na tržište stavlja subjekt u poslovanju s hranom Mesna industrija BRAĆA PIVAC d.o.o., Vrgorac.

Proizvod nije u skladu s Uredbom (EZ) br. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Detaljniji podaci o opozivu proizvoda nalaze se na službenoj stranici subjekta u poslovanju s hranom http://www.pivac.hr/hr/media/obavijest-za-kupce-povlacenje-i-opoziv

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Sasu Su Ve Tarim Urunleri, Gida Tekstil Sanayi Ticaret A.S., Yüregir, Adana, Turska

Izvoznik: Sasu Su Ve Tarim Ürünleri, Havutlu Mh Karatas Bulv No.881/A, Yüregir, Adana, Turska

Proizvod na tržište RH stavlja: Mesna industrija BRAĆA PIVAC d.o.o., Težačka 13, Vrgorac

Trovanje histaminom

Histamin u ribi nije bezazlen. Simptomi histaminskoga otrovanja javljaju se vrlo brzo nakon konzumiranja hrane bogate histaminom, otprilike u razdoblju od 10 minuta do 3 sata nakon konzumacije sumnjive namirnice. Oni uključuju: utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoću u ustima, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, proljev, grčeve u trbuhu, otok usnica, lica i jezika. Otrovana se osoba znoji, osjeća svrbež kože; sluznica očiju, koža lica i tijela obično su zacrvenjene. Moguć je i pad krvnoga tlaka, nastanak neugodnoga osjećaja lupanja srca te paraliza disanja, prenosi Doktore, hitno!.

 

Komentiraj