pokazalo istraživanje

Često imate problema s nesanicom? Ugljikohidrati bi vam mogli pomoći da lakše zaspite

“Možda već znate da su ugljikohidrati, jedan od tri makronutrijenata (ostala dva su proteini i masti), prvi izvor energije u tijelu, ali konzumiranje ugljikohidrata, posebno noću, može vam pomoći da brže zaspite” kaže dr. Rizwana Sultana s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Teksas.

“Ugljikohidrati brzo podižu vaš šećer u krvi i pomažu kad treba zaspati”, rekla je dr. Sultana. “Također pojačavaju i vaš triptofan (esencijalna aminokiselina koja dovodi do proizvodnje melatonina, prirodnog hormona koji vam pomaže da zaspite) i razine serotonina”, dodaje.

Iako vam ugljikohidrati mogu pomoći da zaspite, postoji nekoliko stvari na koje trebate paziti. “Morate biti oprezni u konzumiranju ugljikohidrata i odlaska u krevet jer to može dovesti do povećanja tjelesne težine i poremećaja spavanja kao što su apneja”, objasnila je. Kako bi to zaobišli, dr. Sultana preporučuje konzumiranje “umjerene količine složenih ugljikohidrata kao što su cjelovite žitarice”.

Ugljikohidrati nisu jedina hrana koja može poboljšati vaš san. “Hrana kao što je riba, koja je bogata vitaminom B6, pomaže u proizvodnji melatonina”, rekla je te dodala da su banane također odličan izbor jer sadrže visoke razine magnezija i kalija koje mogu pomoći u opuštanja mišića. Hrana bogata kalcijem kao što su jogurt, sir i kelj također su dobri za spavanje jer potiču melatonin, piše Život i stil.

Orašasti plodovi su još jedna velika mogućnost jer imaju visoku razinu magnezija i triptofana. “Sve u svemu, hrana bogata triptofanom, serotoninom, kalcijem, magnezijem i B6 može pomoći u boljem spavanju”, rekla je dr. Sultana za Popsugar. Na kraju ćete vjerojatno više morati eksperimentirati s hranom koja vam najviše odgovara i poboljšava san.

Komentiraj