savjet nutricionista

Često vas hvata ogromna želja za slatkim: Evo kako je utažiti na zdravi način

Nije neubičajena pojava s vremena na vrijeme osjetiti potrebu za slatkim, zato je korisno znati nekoliko načina uz pomoć kojih ćete tu potrebu utažiti bez korištenja namirnica prepunih šećerima i umjetnim sladilima.

Nutricionistkinja Brigitte Zeitlin je za portal Mind Body Green otkrila što činiti kada vas uhvatila prava želja za slatkim, piše Život i stil.

1. Odlučite se za prirodno slatke sastojke

Ako žudnju za slatkim možete utažiti prirodnim sladilima, imate sreće. Dodavanje svježeg voća u obroke ili njihovo konzumiranje kao desert, jedna je od zdravijih odluka. Umjesto da dodajete zaslađivače u kavu, odaberite cimet jer je on savršena zamjena. Također, dobar je odabir i čisti ekstrakt vanilije, a dovoljne su dvije do tri kapi.

2. Eksperimentirajte s prirodno slatkim grickalicama

Tamna čokolada, grčki jogurt s dvije do tri kapljice čistog ekstrakta vanilije, bezkofeinski cappuccino s estraktom vanilije, pola šalice grožđa s dodatkom maslaca od indijskog oraščića, pola šalice bobičastog voća ili narezana jabuka s dodatkom cimeta samo su neki od zdravih način kako utažiti žudnju za slatkim bez da posežete za tvornički obrađenim slatkišima.

3. Neka vas način života potakne na promjene

Osjećate se kao da vas prečesto hvata potreba za slatkim? Povećanje količine proteina, probiotika i vlakana u prehrani može pomoći u smanjenju takvih žudnji. “Vaš obrazac načina života itekako utječe na pojavu žudnje za šećerom, kao i hrana koju jedete”, rekla je nutricionistkinja. Ona preporučuje izbjegavanje preskakanja doručka, hidrataciju i redovan san, piše Život i sti.

Komentiraj