hodanje

Čini li razliku famoznih 10.000 koraka dnevno?

U posljednje vrijeme svi brojimo korake i sretni smo kad na kraju dana nakupimo 10.000, količinu koju je još 60-ih godina prošlog stoljeća preporučio tvorac pedometra dr. Yoshiro Hatano svima koji žele održati pristojnu kondiciju.

Računa li se hodanje kao tjelovježba?

Studija objavljena u časopisu Medicine & Science in Sports & Exercise pozabavila se traženjem odgovora na pitanje koliko zapravo znači našem organizmu tih 10.000 koraka, piše Život i stil.

Znanstvenici su analizirali podatke gotovo 3,400 osoba i zaključili da oni koji hodaju brže imaju iste rezultate (niži indeks tjeesne mase i uži struk) kao i oni koji hodaju više.

Nije dovoljno napraviti 10.000 koraka na dan, tvrdi stručnjak

Broj koraka je važan, no bitnije je od brojanja koraka obratiti pozornost na brzinu, poručuju stručnjaci. Čak i 20 minuta brzog hodanja u pauzi za ručak čini razliku. Ako ne znate kako početi, jedan od autora studije, John Schuna, za portal Well and Good preporučuje napraviti 100 koraka u minuti i to ponavljati kroz dan.

A zašto je dr. Hatano inzistirao na 10.000 koraka?

U vrijeme kada je dr. Hatano odredio 10.000 koraka, Japanci su u prosjeku dnevno radili 4000 koraka. Lijenik je izračunao da će 10.000 koraka sagorjeti dodatnih 500 kalorija te se posvetio podizanju svijesti o rekreaciji kod svojih sunarodnjaka i promicanju zdravog načina života.

Komentiraj