omiljena slastica

Dobra je za zdravlje i svi je volimo, a ovo je još jedna blagotvorna strana čokolade

Prema profesoru Alynu Moriceu, voditelju kardiovaskularnih i respiratornih studija na Sveučilištu Hull i osnivaču Međunarodnog društva za proučavanje kašlja, “čokolada može smiriti kašalj” i bolja je za kašalj i respiratorne probleme od uobičajenih lijekova.

Liječnik je čak dodao da su dokazi “zapravo čvrsti”. Pišući za MailOnline, Alyn, koji je proveo godine istražujući kašalj, kaže da je nedavno rezultate nedavnog istraživanja bezreceptnog lijeka. “To dokazuje da je novi lijek koji sadrži kakao bolji od standardnog sirupa protiv kašlja.”

Istraživanje koje je provedeno na 163 osobe otkrilo je da se pacijenti koji su uzimali lijek na bazi čokolade kašalj značajno poboljšao u dva dana. Ipak, ovo nije prva studija koja sugerira da čokolada može smiriti kašalj.

Istraživači s Imperial Collegea u Londonu otkrili su da je teobromin, alkaloid u kakaou, bolji u suzbijanju nagona za kašljem nego kodeina – sastojak koji se često koristi u lijekovima protiv kašlja, piše Život i stil.

Pa, prema profesoru Alyn Moriceu, sve svodi na “blagotvorna svojstva” čokolade – drugim riječima, ljepljiva je što znači da formira oblogu na živčanim završecima grla, potiskujući potrebu za kašljanjem.

Komentiraj