sagorijeva kalorije

Dobra vijest za kavoljupce: Kava vam može pomoći u mršavljenju

Kava, to omiljeno jutarnje piće bez kojeg neki ne mogu zamisliti početak dana, mogla bi vam pomoći pri sagorijevanju kalorija, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham u Velikoj Britaniji.

Studija objavljena u časopisu Scientific Reports pokazala je da konzumiranje kave može potaknuti “smeđu mast” u tijelu koja sagorijeva kalorije u obliku topline, piše Index.

Stručnjaci su objasnili kako u našim tijelima postoje dvije vrste masnih stanica, smeđe koje stvaraju tjelesnu toplinu i bijele koje pohranjuju masnoće.

“Smeđa masnoća djeluje na drugačiji način od ostalih masnoća u našem tijelu i proizvodi toplinu sagorijevanjem šećera i masti, često kao odgovor na hladnoću. Povećanjem aktivnosti smeđe masti poboljšava se kontrola šećera u krvi, kao i razina lipida”, istaknuo je profesor Michael Symonds s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Nottinghamu.

“Ovo je prvo takvo istraživanje o kavi, a nakon nekog bismo vremena trebali doći do odgovora može li se kava koristiti kao dio plana za kontrolu tjelesne težine ili kao dio programa za sprječavanje dijabetesa”, zaključio je prof. Symonds.

Komentiraj