dobre vijesti za čajoljupce

Evo kako ispijanje čaja može spriječiti starenje moždanih stanica

Bez obzira uživate li u jutarnjoj šalici čaja ili volite uživati u njoj uvečer, redovito konzumiranje ovog napitka povezano je s zdravljem srca, nižim rizikom od karcinoma, gubitkom težine pa čak i dužim životom.

Novo istraživanje sugerira da konzumiranje čaja samo četiri puta tjedno može ojačati vaš mozak i potencijalno usporiti proces starenja. Istraživanje je objavljeno u časopisu Aging, a bavilo se zdravljem mozga kasnije u životu, prenosi Firstwoman.

Istraživači sa Nacionalnog sveučilišta u Singaporeu prikupili su podatke o 36 odraslih osoba u dobi od 60 godina i više te njihovim navikama. Rezultati analize pokazali su da su ispitanici koji su redovito ispijali oolong, zeleni ili crni čaj najmanje četiri puta tjedno tijekom posljednjih 25 godina imali bolje organizirane regije mozga.

Prema Feng Leiju, autoru istraživanja “regije mozga se gledaju se kao destinacije, dok su ceste veze između regija. Kada je cestovni promet dobro organiziran, kretanje vozila i putnika je učinkovitije i troši manje resursa. Slično tome, kada su veze između moždanih regija strukturirane, obrada podatak je učinkovitija”. Ukratko bolje organizirane regije mozga znače zdravije kognitivne funkcije, piše Život i stil.

“Naši rezultati nude prve dokaze o pozitivnom doprinosu ispijanja čaja strukturi mozga i sugeriraju da redovito konzumiranje čaja ima zaštitni učinak za mozak”, rekao je Lei.

Komentiraj