svježi zrak

Evo koliko je sati tjedno u prirodi potrebno da bismo očuvali dobro zdravlje

Provođenje minimalno dva sata tjedno u prirodi može biti ključno u održavanju dobrog zdravstvenog stanja, kažu rezultati novog istraživanja.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Exeteru zaključili su kako ljudi koji provode minimalno 120 minuta tjedno u prirodi pokazuju bolje fizičko i psihičko zdravstveno stanje od onih koji uopće ne borave u prirodi, piše Život i stil.

Studija je koristila podatke oko 20 000 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu i utvrdila kako nije bitno ako je tih 120 minuta ispunjeno za vrijeme jednog boravka ili tijekom nekoliko kraćih posjeta. Također, utvrđeno je da se jednaki prag odnosi i na muškarce i na žene, starije i mlađe osobe pa i osobe s teškim i dugotrajnim bolestima ili invaliditetom.

“Dobro je poznato kako je odlazak u prirodu dobar za zdravlje i dobrobit ljudi, ali do sada nismo bili u mogućnosti reći koliko je dovoljno. Dva sata na tjedan zaista nije mnogo”, rekao je voditelj studije, doktor Mat White.

“Postoji mnogo razloga zašto je boravak u prirodi dobar. U to su uključeni smanjenje stresa, uživanje u kvalitetnom vremenu s obitelji i prijateljima i čist zrak”, dodao je još jedan autor studije, profesor Terry Hartig, piše Život i stil.

Komentiraj