znanstveno dokazano

Grljenje pozitivno utječe na zdravlje

Grlimo se kada smo sretni, uzbuđeni, tužni ili kada jednostavno pokazujemo ljubav. Zagrljaji su veoma ugodni, a osim toga, sada je i znanstveno dokazano da nas čine zdravijima i sretnijima. U nastavku vam donosimo sve prednosti zagrljaja koji su itekako više od samo divnog, toplog osjećaja koji nas preplavi.

1. Zagrljaji reduciraju stres
Kada se vam se prijatelj ili član obitelji nosi s nekakvom teškom životnom situacijom, zagrljaj je najbolje rješenje. Znanstvenici kažu kako grljenje daje osobi osjećaj podrške, a dodir reducira stres i pomaže u smirivanju, piše Život i stil.

2. Štite od nastanka bolesti
Učinci zagrljaja koji smanjuju stres mogu također pomoći i pri održavanju vašeg tijela zdravijim. Jedno je istraživanje uključilo 400 odraslih osoba na kojima su znanstvenici dokazali kako zagrljaj zaista smanjuje mogućnost od pojave raznih bolesti.

A i ako su se već razboljele, osobe koje su dobivale veću podršku od svojih bližnjih su imale manje simptoma od onih koje nisu dobile nimalo potpore.

3. Poboljšavaju zdravlje srca
Da, dobro ste pročitali. Zagrljaji dobro utječu čak i na srce. U jednom su istraživanju znanstvenici okupili 200 odraslih osoba koje su podijelili u dvije skupine. U jednoj su se grupi nalazili ljubavni partneri koji su se držali za ruke 10 minuta, a potom grlili 20 sekundi. U drugoj su se grupi nalazili partneri koji su svo to vrijeme samo sjedili u tišini.

Rezultati su pokazali kako je prva grupa ljudi imala niži krvni tlak, ali i bolju statistiku otkucaja srca u minuti s obzirom na drugu grupu.

4. Smanjuju strahove
Znanstveno je dokazano kako dodir smanjuje osjećaj anksioznosti kod osoba s niskim samopoštovanjem. Također, dodir može spriječiti ljude u razmišljanju o smrtnosti.

Znanstvenici su otkrili kako dodirivanje čak i nekog predmeta (npr. plišanog medvjedića) može reducirati strah u vezi s njihove egzistencije.

5. Uveseljavaju nas
Oksitocin je kemikalija u našem tijelu koja se često naziva i hormon sreće. Njegova se razina u tijelu povećava i kada grlimo nekoga, stoga je evidentna poveznica između grljenja i uveseljavanja.

Jedno je istraživanje pokazalo kako su pozitivne koristi od oksitocina bile najjače kod žena koje su imale bolji odnos sa svojim ljubavnim partnerima te kod onih koje su se češće grlile. Također, žene su često osjetile pozitivne učinke hormona sreće kada su držale svoju djecu.

Komentiraj