kažu stručnjaci

“Ima vremena”: Ako često odgađate stvari, vaš mozak je kriv za to

Jeste li skloni beskonačnom odgađanju i najmanjih obaveza i rješavanju stvari u zadnji trenutak? Ako jeste, zanimat će vas rezultati studije nedavno objavljene u časopisu Psychological Science. Štoviše, prestat ćete se okrivljavati zbog ove ružne navike.

Znanstvenici sa Sveučilišta Ruhr Universitet Bochum su otkrili da na odugovlačenje utječu dva područja u mozgu – amigdala koja procesuira naše osjećaje i upravlja motivacijom te dorzalni prednji cingularni korteks koji koristi informacije amigdale i na temelju njih odlučuje koje će radnje tijelo poduzeti, piše Život i stil

Dorzalni prednji cingularni korteks je odgovoran za odgađanje. Znanstvenici su analizirali mozgove 264 ispitanika te su otkrili da osobe koje su sklone odgađanju imaju veću amigdalu i slabiju vezu između amigdale i dorzalnog prednjeg cingularnog korteksa.

“Osobe s većom amigdalom sklone su oklijevati i odgađati stvari, a slabija veza između amigdale i dorzalnog prednjeg cingularnog korteksa rezultira time da su manje sposobni razlučiti distrakcije”, objašnjava voditelj studije Erhan Genc.

Kao što vidite, zaista ne možete sebe okrivljavati zbog toga što u posljednji trenutak plaćate račune. Kriva je vaša amigdala, piše Život i stil

Komentiraj