objasnili znanstvenici

Jeste li znali da žene češće obolijevaju od depresije? Zašto je tome tako?

Diljem svijeta više od 300 milijuna ljudi pati od depresije, a među njma više je žena. Procjenjuje se da će se broj depresivnih osoba povećati.

Među mlađom populacijom (u dobi od 14 do 25) dvostruko je više depresivnih djevojčica i djevojaka, no što je dječaka i mladića. Znanstvenici su odlučili istražiti zbog čega su žene ranjivija skupina.

Anhedonija (izostanak radosti, uživanja u aktivnostima koje su nam nekada bile ugodne) jedan je od obilježja depresivnog poremećaja, piše Život i stil

Na neurološkoj razini, anhedonija predstavlja smanjenu aktivnost u području mozga koje reagira na nagrađivanje, nazvanom ventral striatum.

Ovo istraživanje baca novo svjetlo na to kako se spolne razlike kod depresiji manifestiraju u mozgu. Naime, znanstvenici su otkrili kako upala utječe na reakciju mozga na različite podražaje kod muškaraca i žena.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Kalifornija u Los Angelesu, a u njemu je sudjelovalo 115 osoba, od kojih su 69 bile žene.

Podijelili su ih u dvije grupe, kontrolnu/placebo grupu i grupu kojoj su dali niske doze endotoksina. Dva sata kasnije, kada je endotoksin najjače djelovao na mozak, dali su im da riješe zadatak u kojem su trebali biti novčano nagrađeni. Pritom im je mozak sniman magnetnom rezonancom. Mozak muškaraca, u dijelu koji reagira na nagrađivanje, različito se ponašao od mozga žena.

“Kod žena endotoksin je (u usporedbi s placebo grupom) doveo do smanjenja aktivnosti u ventrial striatumu, dok kod muškaraca to nije zabilježeno”, kaže prof. Naomi Eisenberger.

“Ovo ukazuje na to da su žene s kroničnim upalnim poremećajem podložnije razvoju depresije od muškaraca”, dodaje autorica studije dr. Mona Moieni.

Naša studija je prva koja pokazuje da mozak muškarca i žene drugačije reagira na iste podražaje, što igra bitnu ulogu u razvoju depresije, poručuju znanstvenici, piše Život i stil

Komentiraj