kemičari imaju odgovor

Jesu li osvježivači zraka koje svi imamo u autu štetni zdravlju?

“Mirisne tvari mogu biti prirodnog ili sintetskog podrijetla. Kod nekih ljudi izazivaju smetnje ili zdravstvene tegobe. Osvježivači se ne bi smjeli koristiti u prostorima u kojima borave djeca.

Mogu se pojaviti osipi i alergije koji mogu postati i kronični”, kazao je kemičar Ivan Nemet i dodao kako do tri posto Europljana na mirise reagira kožnom alergijom.

Pojava alergije ovisi o dobi, intenzitetu izloženosti te genskoj predispoziciji. Skoro pa je nemoguće izbjeći izloženost alergenima iz mirisa, ali ipak treba izbjegavati one kod kojih je potvrđena preosjetljivost ili koji su iz nekog razloga “pod povećalom”. Najbolja i najbrža metoda je proučavanje deklaracija, jer je na njima obavezno isticanje takvih upozorenja.

“Citronelol ima slatkast cvjetni miris, citral i d-limonen mirišu po citrusima, uglavnom limunu i naranča, heksil-cinamal po kamilici, linalool po lavandi, geraniol po ružama, kumarin po svježe pokošenoj travi, cineol po ružmarinu, eugenol po klinčiću, a cinamaldehid po cimetu”, objasnio je Nemet za portal oryx-asistencija.hr.

Jako je važan zdravstveni aspekt kod uporabe ovih proizvoda, a ljudima sa slabijim imunološkim sustavom preporučuje se dodatan oprez kao i savjetovanje s liječnicima. Isto tako, osjetite li smetnje odmah prestanite s korištenjem proizvoda. Također, ne preporučuje se uporaba ovih proizvoda tamo gdje borave djeca, bilo da se radi o stambenim prostorijama ili pak automobilima.

Isto tako, ako ih se i drži u automobilu ne bi se trebali držati na ventilacijskom sustavu jer je tada udisanje najjače. Također ne smiju doći u kontakt s hranom, pićem ili lijekovima.

Automobilu možete dati miris i na prirodniji način. Nekoliko kapi eteričnog ulja na običnoj drvenoj kvačici dugo će širiti miris. U staklenku stavite pola šalice sode bikarbone te 4 do 6 kapi esencijalnog ulja. Probušite rupice na poklopcu te svakih nekoliko tjedana dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja, piše portal oryx-asistencija.hr.

 

Komentiraj