nije zdravo

Koristite mobitel dok sjedite na zahodu? To i nije baš najpametnije

Liječnica Sarah Jarvis objasnila je da produljeno sjedenje na zahodu može biti štetno i da liječnici ne preporučuju korištenje telefona ili knjige tijekom obavljanja nužde, piše Život i stil.

Nepromišljeno gledanje u telefon može biti jednako loše za vaša crijeva kao i za vaše oči, upozoravaju liječnici. Liječnica Jarvis rekla je da korištenje mobitela u toaletu može dovesti do hemeroida. To su nabubrene i velike venske nakupine koje mogu biti smještene u rektalnom kanalu ili na čmaru.

Ovaj veći rizik od hemeroida ne uzrokuje telefon nego vrijeme koje provodite dok sjedite na zahodu, u svakom slučaju se ono produljuje. Ali i naprezanje koje se događa dok se prazne crijeva stvara pritisak na donjem dijelu rektuma i povećava rizik od hemeroida.

“Zatvor i naprezanje radi pražnjenja crijeva glavni su faktor rizika za dobivanje hemeroida. Ovo stanje češće je kod trudnica i starijih ljudi. Ali problem isto tako može biti i dugotrajno sjedenje na zahodu”, kaže dr. Sarah Jarvis za The Sun.

Iako je mnogim ljudima ovo svakodnevna navika, liječnici je svakako ne preporučuju. Hemeroidi su mnogo češći nego što ljudi misle, a to je zato što mnogi pate u tišini. Gotovo tri od četiri odrasle osobe povremeno će imati hemeroide, navodi Klinika Mayo. Liječnici preporučuju prehranu punu vlakana i puno vode kod ovakvih problema.

Simptomi hemeroida:

– svijetlo crvena krv u stolici
– svrbež oko anusa
– nakon nužde i dalje osjećate potrebu da trebate isprazniti crijeva
– gnojna sluz na donjem rublju ili na toaletnom papiru nakon brisanja

Komentiraj