Lakši im je život i lakši su na vagi: Njihovi pacijenti izgube u godinu dana i do 50 kilograma

Liječnici procjenjuju da je čak 60 tisuća Hrvata pretilo i spremno za kirurško liječnje debljine koje inače košta 23.000 kuna.

“To je operacija gdje se reducira sam želudac, ona je restrikcijska operacija kod barijatrijske kirurgije s čime smanjujemo obujam želuca i time onemogućavamo ljudima da previše jedu”, govori za RTL Direkt abdominalni kirurg u KB Dubrava, Domagoj Vergles.

Da bi netko uopće završio na ovakvom zahvatu mora imati indeks tjelesne mase veći od 40. Primjerice za osobu od 170 centimetara to znači težinu od 120 kilograma.

Liječnici procjenjuju da je čak 60 tisuća Hrvata pretilo i spremno za kirurško liječnje debljine koje inače košta 23 tisuće kuna, ali onima koji pod nož idu zbog pretilosti i zdravstvenih problema liječenje plaća HZZO.

“Problem je strašno velik i pogoršava se s vremenom. Procjenjuje se da je 57 posto Hrvata pretilo. Među dijabetičarima to je gotovo 80 posto. Imamo jednog pacijenta koji je, koliko god se mi trudili da on smršavi, umro s 300 kilograma”, kaže nam endokrinologinja Mirjana Kardum Pejić.

U video prilogu pogledajte iskustvo gospođe koja se podvrgla operaciji, zbog problema sa zdravljem, i pitanja s kojima se susretala nakon operacije.

 

Komentiraj