umjerenost je bitna

Ne valja pretjerivati: Predoziranje vitaminom D opasno je za bubrege

Predoziranje vitaminom D može imati teške posljedice po zdravlje, stoga pazite na količinu, osobito ako ga uzimate dulje vrijeme.

Vitamin D igra jednu od ključnih uloga u održavanju normalnog funkcioniranja stanica, regulirajući razinu kalcija i fosfata u tijelu. Kalcij i fosfati zaslužni su za zdravlje kostiju, zuba i mišića. Kao što manjak ovog vitamina loše djeluje na zdravlje, isto čini i predoziranje vitaminom D, piše Život i stil.

Najnovija studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Canadian Medical Association Journal, pokazala je da dugoročno uzimanje vitamina D može oštetiti bubrege. Osobito su ugroženi ljudi koji uzimaju vitamin D, a nemaju manjak.

U studiji se kao primjer navodi slučaj 54-godišnjeg muškarca kojemu je dijagnosticirano otkazivanje bubrega nakon što je više od dvije i pol godne uzimao visoke doze tog vitamina (8 do 12 kapi dnevno po preporuci naturopata), iako mu nije bilo potrebno jer nije imao deficit. Predoziranje vitaminom D kod 54-godišnjaka je opasno povisilo razinu kalcija u krvi zbog čega je došlo do oštećenja bubrega.

Ukoliko uzimate ovaj vitamin kao suplementaciju, obratite pozornost na količinu i reagirajte ako osjetite simptome predoziranja vitaminom D, a to su:

– visok krvni tlak
– umor
– pretjerano mokrenje
– visoke razine kalicija u krvi
– povraćanje i mučnina
– manjak apetita
– zbunjenost
– bol u kostima
– bol u bubrezima

Komentiraj