odmor je važan

Nedovljno spavate? Jeste li znali da to može jako utjecati na vaše emocije?

Sigurni smo da ste se barem jednom osjećali nervozno ili bezvoljno dan nakon neprospavane noći. Kada ne zadovoljimo potrebu za snom, naš mozak postane “divlji” na mnogo načina.

Neispavanost, brojne studije kažu, može imati jednako loše učinke kao i pijanstvo. Utječe na percepciju pojedinca, ali i reakcije na događaje i situacije u okolini, piše Život i stil.

Najnovije je istraživanje pokazalo kako osobe koje premalo spavaju češće izbjegavaju društvene kontakte, ali i drugi izbjegavaju njih.

A s obzirom na to da nedostatak sna utječe na socijalni život, nije šokantno da utječe i na emocionalnu percepciju čineći je negativnijom nego inače.

Znanstvenica Sandra Tamm provela je istraživanje nad 177 sudionika te je, koristeći PER i MRI skeniranja mozga, pokušala pronaći poveznice između nedostatka sna i regulacije emocija.

Rezultati su pokazali kako su one osobe s manje odspavanih sati češće negativno interpretirale emocionalne podražaje, bile loše raspoložene i teže kontrolirale vlastite emocionalne reakcije.

Razlog je loša povezanost primljenih i obrađenih informacija u mozgu te emocionalnog ponašanja koje iz toga proizlazi, piše Život i stil

Komentiraj