trčanje kao spas

Nije potrebno puno: Pokrenite se i znatno smanjite rizik od raka i bolesti srca

Trčite li makar i malo, imate manji rizik od prijevremene smrti, posebice od raka i bolesti srca u usporedbi s onima koji uopće ne trče, pokazuje novo istraživanje.

Znanstvenici su proučili podatke iz 14 studija koje su obuhvatile 232.149 odraslih osoba u razdoblju od 5,5 do 35 godina. U tom razdoblju njih 25.951 je umrlo.

U usporedbi s onima koji nisu uopće trčali oni koji jesu imali su 27 posto manje izgleda za smrt od bilo kojeg uzroka tijekom promatranog razdoblja te 30 posto manje izgleda za smrt od kardiovaskularnih bolesti i 23 posto manje izgleda za smrt od raka.

Učestalost, trajanje, tempo i ukupno vrijeme provedeno u trčanju čini se da nisu utjecali na smanjeni rizik od prijevremene smrti, pokazala je analiza.

“Povećano sudjelovanje u trčanju moglo bi voditi u znatna poboljšanja zdravlja i dugovječnosti stanovništva”, napisao je Zeljko Pedisic s Instituta za zdravlje i sport na Sveučilištu Victoria u Melbourneu u znanstvenom radu objavljenom u časopisu British Journal of Sports Medicine.

“Bilo koja količina trčanja, makar i samo jednom tjedno, bolja je od netrčanja, no više trčanja ne mora nužno biti povezano s većim padom rizika od prijevremene smrti”, napisao je Pedisicev tim u radu.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje za odrasle osobe u dobi od 18 do 64 godine najmanje 150 minuta umjereno intenzivnih aerobnih vježbi ili najmanje 75 minuta intenzivnih aktivnosti na tjedan. Idealno, svako vježbanje trebalo bi trajati najmanje 10 minuta.

Umjereno intenzivne aktivnosti mogu uključiti stvari poput brzog hoda, vrtlarenja, plesanja, aerobnih vježbi u vodi ili lagane vožnje biciklom.

Energično vježbanje uključuje aktivnosti poput trčanja, plivanja ili bicikliranja minimalnom brzinom od 16 kilometara na sat, prema Američkoj udruzi za zdravlje srca.

Ovo istraživanje predlaže da bi trčanje u mnogo manjem opsegu od tih preporuka i dalje bilo korisno za zdravlje i smanjenje rizika od prijevremene smrti, zaključili su znanstvenici.

Primjerice, trčanje ne više od jednom na tjedan manje od 50 minuta brzinom manjom od osam kilometara na sat još uvijek se čini da je povezano s koristima po pitanju dugovječnosti.

To znači da bi trčanje 25 minuta kraće od preporučenog tjednog trajanja energične fizičke aktivnosti moglo pomoći dugovječnosti, tvrde znanstvenici.

“To od trčanja stvara aktivnost koja je potencijalno dobra opcija za one kojima je pomanjkanje vremena glavna prepreka”, kažu oni.

No povećanje vremena provedenog u trčanju iznad onog koje preporučuje Američka udruga za zdravlje srca nije bilo povezano s daljnjim smanjivanjem rizika od prijevremene smrti od bilo kojeg uzroka, pokazala je analiza.

Komentiraj